У Могеріні просять дозволити кримчанам користуватися безвізом з ЄС

Читать на русском
Депутат Європарламенту від Естонії подала запит голові дипломатії ЄС Фредеріці Могеріні з проханням забезпечити кримчанам можливість користуватися безвізом.

Після відмови ЄС видавати шенгенські візи кримчанам, які отримали громадянство Росії, депутат Європарламенту від Естонії Яна Тоом подала запит із низкою пропозицій голові дипломатії ЄС Федеріці Могеріні щодо цього питання.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на ERR.

«Ці особи не можуть отримувати шенгенські візи в посольствах, які працюють у Києві, в зв'язку з відсутністю всіх необхідних документів. Більшість людей у Криму більше не мають чинних українських паспортів, і поїздка в Київ – це дуже складно, тому що в Криму немає зі столицею України адекватної системи транспортного сполучення», – йдеться в запиті.

Навіщо РФ спрощує отримання російського громадянства для українців і до чого це призведеВиконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» пояснив, навіщо РФ спростила отримання російського громадянства для українців.

У запиті естонський євродепутат пише, що понад 90% кримчан отримали російське громадянство після 2014 року.

Тоом просить голову європейської дипломатії відповісти, чи можна в посольствах Москви або Києва отримати шенгенську візу за виданим у Криму російським паспортом і «чи є винятки з гуманітарних міркувань».

Вона також запитала, чи планується переглянути політику видачі шенгенських віз жителям Криму.

«Можна було б використати історичний досвід політики невизнання. Наприклад, за радянських часів жителі країн Балтії все-таки отримували західні візи», – підкреслила Тоом.

На сьогодні жителі Криму можуть отримати візу для в'їзду до країн ЄС лише в український паспорт через дипломатичні представництва в Україні. Також кримчани можуть скористатися безвізовим режимом з ЄС за умови, що у них є український закордонний біометричний паспорт.

Нагадаємо, Україна направила ноту Білорусі через показ російського пропагандистського фільму «Крим».

Як повідомлялося раніше, Росія хоче списати борги кримчан перед українськими банками.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: