Які зміни чекають на українську медицину після реформи?

Читать на русском

За словами в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, Україні потрібно поквапитись з медичною реформою, оскільки, якщо її не схвалять найближчим часом, повернутися до неї вийде тільки після парламентських виборів 2019 року. «Слово і Діло» проаналізувало основні зміни, які чекають на українську медицину під час реформи.

Зокрема, реформа передбачає створення Національного закупівельного агентства як механізму посередництва між державою, медичними установами і громадянами. Крім того, люди отримають можливість самостійно вибирати, в якій установі вони хочуть лікуватися, на відміну від чинного стану, коли пацієнти «приписані» до поліклінік.

Також після введення інституту сімейних лікарів медреформа дозволить громадянам самостійно обирати лікаря, який буде займатися їхнім лікуванням, тоді як зараз за певними адресами закріплені дільничні лікарі.

При цьому державні та комунальні лікувальні установи в процесі реформи будуть реорганізовані в некомерційні підприємства, але не варто побоюватися, що вони стануть приватними – форма власності закладів збережеться.

Ще одним важливим нововведенням, яке передбачає реформа, є «прив'язка» заробітної плати медиків до кількості та якості медичних послуг на відміну від наявної в українських лікарнях практики оплати проведеного на роботі часу, що дозволяє працювати за принципом «солдат спить, служба йде».

Крім цього, медична реформа повинна ввести механізм реімбурсації: відшкодування коштів, витрачених громадянами на призначені протягом амбулаторного лікування засоби.

Також зміни передбачають гарантоване державою фінансування пакету необхідних медичних послуг, причому сам пакет цих послуг буде встановлюватися Кабінетом міністрів.

Що стосується конкретних кроків, які повинні бути здійснені для впровадження реформи, то для початку українським депутатам необхідно буде напрацювати відповідну законодавчу базу, причому деякі кроки в цьому напрямку вже зроблені.

8 червня парламент у першому читанні ухвалив законопроект №6327 «Про державні гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», проте того ж дня провалив поправку до Бюджетного кодексу, яка стосувалася медреформи.

Крім того, до порядку денного досі не включено законопроект №4456 «Про організацію медичного обслуговування населення в Україні», а документ про основи державної політики охорони здоров'я ВР повернула на доопрацювання ще на початку листопада минулого року.

З оглядом обіцянок українських політиків щодо медичної реформи можна ознайомитися тут.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: