Борги та компенсації: чому система субсидування в Україні провальна та веде до зубожіння

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Підготовка до нового опалювального сезону розпочалася вже зараз. Ключовою залишається проблема ще більшого подорожчання тепла, що призведе до збільшення витрат на субсидії.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Субсидії-2017. Чи вистачить уряду грошей, щоб сподобатися всім?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Кількість громадян, які потребують субсидій, стає дедалі більшою, а грошей у Держбюджеті не вистачає. Такий розклад був спрогнозований ще наприкінці 2016 року. Влада хоч і запевняє, що ситуація під контролем, однак очевидною є низка проблем, які говорять про зворотне: затримки з фінансуванням пільг і субсидій тривають від 3 до 6 місяців. Крім того, в Мінфіні визнали, що тих грошей, які були передбачені в Бюджеті-2017 на компенсацію субсидій, дійсно замало», – зазначив Радчук.

Як уточнив експерт, замість закладених 47 мільярдів гривень необхідно було передбачити не менш ніж 100 мільярдів.

«Наближається час, коли Кабміну доведеться більш рішуче реформувати систему розрахунку за субсидії», – припустив він.

Політолог додав, що Кабмін підготував і вніс на розгляд парламенту законопроект із поправками до Держбюджету, в якому запропонував збільшити видатки на субсидії на 14,1 мільярда гривень.

«Небезпека в тому, що додаткових коштів із Бюджету вистачить, щоб вирішити проблему лише до жовтня цього року. Далі почнеться нова хвиля заборгованостей, яка може мати значно гірші наслідки, адже тарифи на тепло зростатимуть і надалі», – підкреслив Радчук.

При цьому, за його словами, очевидно, що виділені додаткові кошти з Бюджету не вирішують проблеми, а що далі планують робити з проблемою заборгованості за субсидіями, влада не говорить.

Експерт не виключив погіршення ситуації через зміну умов отримання субсидій.

«З 1 травня діють нові норми, які спрощують порядок надання населенню субсидій. Оновлена програма надання субсидій збільшує соціальну норму, за якою надається послуга (для непрацездатної особи вона збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м. житла, в якому вона проживає), за рахунок місцевих бюджетів планується надавати субсидію громадянам, які проживають у садових будинках або дачних кооперативах», – розповідає він.

Незважаючи на брак грошей на субсидії, уряд розширює перелік осіб, які можуть претендувати на отримання соціальної допомоги. Схоже, бажання «сподобатися всім» превалює над здоровим глуздом.

На думку політолога, восени буде складно всім – уряду, постачальникам компослуг і самим користувачам.

«Варіантів із терміновим вирішенням проблеми буде лише три: збільшувати витрати Бюджету ще приблизно на 20 мільярдів гривень для того, щоб погасити борги, залишити борги перед населенням для оплати їх наступного року або вносити зміни до формату нарахування субсидій», – пояснив Олександр Радчук.

За його словами, надання субсидій є не надто ефективним способом соціальної допомоги.

«Причина в тому, що енергетичні витрати України є одими з найбільших у країнах Європи та світу. І саме житловий фонд і житлово-комунальне господарство є найбільш витратними секторами», – констатував Радчук.

Оновлена програма житлових субсидій: що змінилося?З 1 травня в Україні почала працювати оновлена програма житлових субсидій: «Слово і Діло» розібралося, які зміни чекають українців.

На його думку, більш продуманою була б політика енергоефективності.

«Це стосується як домогосподарств, так і програм із модернізації підприємств, що надають комунальні послуги. Навіть якщо ці підприємства є приватними, держава може стимулювати їх не виплатами компенсацій із Бюджету, а дешевими кредитами на поліпшення показників з енергоефективності», – вважає політолог.

Він нагадав, що перший крок був зроблений минулого року, коли уряд створив Фонд енергоефективності.

«Однак Фонд не може запрацювати ефективно без запуску дієвої системи монетизації субсидій. Крім того, ті громадяни, які не отримують субсидій, просто не можуть дозволити собі співпрацю з Фондом, тому що після оплати «комуналки» не мають коштів ще й на модернізацію свого житла», – аргументував експерт.

На думку фахівця, поки що створена система субсидій працює в замкненому колі.

«Збільшення вартості тарифів призводить до зубожіння українців, які змушені оформлювати субсидії. Грошей на компенсації в Бюджеті катастрофічно не вистачає, й водночас через такий перерозподіл податків держава продовжує стимулювати неефективне використання енергетичних ресурсів», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Субсидії-2017. Чи вистачить уряду грошей, щоб сподобатися всім?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: