Встигнути до осені чи дотягнути до канікул: як проводять реформи депутати країни, що воює

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Організація роботи ВР не відповідає викликам, які стоять перед нашою країною. Нереформований парламент не здатен голосувати за життєво необхідні всім нам реформи. Але це не заважає спікеру Андрію Парубію постійно твердити: «Ми парламент країни, що воює».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи заклик президента України до ВР розглянути ближчим часом законопроект про пенсійну реформу і низку інших проектів законів з урахуванням того, що у парламентаріїв залишився один пленарний тиждень до тривалих канікул.

«Це не парламент країни, що воює. Зараз Рада працює так, як і десять років тому, за парадигмою мирного часу. Це цілком ненормально. Парламент сам не реформований, але чомусь займається питаннями реформ. Тоді як, аби забезпечити майбутнє країни, законодавчий орган сам має розуміти завдання, які стоять перед ним», - міркує експерт.

Які обіцянки депутати Верховної Ради повинні виконати за літо?«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок народних депутатів, які вони повинні виконати за літо.

Експерт нагадав, що на часі важливі для країни рішення.

«Це законопроекти про медичну, земельну, пенсійну реформи, реінтеграцію Донбасу. Мабуть, знову буде застосовано сценарій скороченого розгляду й ухвалення рішень. Але так ми втрачаємо якість законопроектів, що розглядаються нашвидкуруч. Тож недоречно розраховувати на те, що вони позитивно впливатимуть на наше життя», - підкреслив політолог.

Експерт наголосив на нагальності питання – за яким трудовим законодавством працюють депутати.

«У наших депутатів відпустки і канікули в рази довші й частіші, ніж, скажімо, у громадян, які працюють в тій же бюджетній сфері й отримують кошти з бюджету», - наголосив Бала.

За його словами, тоді, коли країна потребує швидких змін, парламент на півтора місяці йде у відпустку, що є цілком абсурдним.

«Відтак не доводиться очікувати, що чинний депутатський корпус з його якістю, графіком і результатами роботи швидко змінить країну на краще і адекватно реагуватиме на загрози», - підбив підсумок Віталій Бала.

Що парламентарії мають встигнути до осені – «Слово і Діло» з’ясувало в матеріалі «Які обіцянки депутати Верховної Ради повинні виконати за літо?»

Як змінилися симпатії українських виборців за останні півроку – в публікації «Як змінилися рейтинги провідних політичних сил і кандидатів».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: