Як змінилися рейтинги провідних політичних сил і кандидатів

Читать на русском

За останні півроку в симпатіях українських виборців відбулися істотні зміни: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінилися політичні пристрасті українців.

Почнемо з аутсайдерів: в разі, якби парламентські вибори відбулися наступного тижня, в нову Верховну Раду, згідно з травневими опитуваннями «Рейтингу» і Центру Разумкова, не пройдуть «Народний фронт», «Рух Нових сил» і «Укроп» – вони не долають п'ятивідсотковий бар'єр.

При цьому ВО «Свобода», за даними «Рейтинга», пройде в парламент з семивідсотковою підтримкою виборця, а за даними Центру Разумкова, політсила не дотягує до прохідної планки в 5% майже відсоток.

Перше місце за підтримкою виборців у травні тримала «Батьківщина», за яку б проголосували від 11,2 до 14 відсотків людей. Варто зазначити, що за останні півроку партія втратила від одного до двох відсотків своїх симпатиків.

На другому місці – «Блок Петра Порошенка», якому б віддали свої голоси близько 10% виборців, причому обидва соцопитування майже солідарні в цій цифрі. Підтримка БПП виборцями за 6 місяців також знизилася на 2-3%.

Третім за популярністю виявився «Опозиційний блок», за який у травні б проголосували від 6,5 до 10 відсотків виборців. Соціологи також фіксують падіння підтримки партії на 2-4%.

Із двовідсотковим запасом у парламент пройшла б «Самопоміч» – соціологи сходяться на думці, що за неї би голосували близько 7% українців.

У той же час, зростання підтримки за останні півроку зафіксовано у «Радикальної партії Ляшка», «Громадської позиції» і партії «За життя!». Так, РПЛ за даними Центру Разумкова поліпшила свої позиції на 2%, опитування «Рейтингу» показали 9-відсоткову підтримку і відсутність змін.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко заявив, що «Опоблок» підтримає законопроект про НКРЕКПСказано 14 липня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Громадська позиція» і «За життя!» наростили електоральну базу майже вдвічі і трохи не дотягують до позначки в 10%.

Із президентськими виборами ситуація виглядає складніше, але тенденції зберігаються: лідери симпатій піврічної давнини втрачають позиції.

Так, за чинного Президента Петра Порошенка в травні проголосували би від 10,3 до 12 відсотків українців – хоча ще півроку тому ця цифра коливалася в районі 14-16%.

Юлія Тимошенко також втратила близько 2-3% підтримки – за неї зараз би проголосували від 9,5 до 15 відсотків людей.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України

Результати опитувань щодо лідера «Оппоблоку» Юрія Бойка досить сильно відрізняються: так, за даними Центру Разумкова в травні за нього б голосували трохи менше 6% людей, а соціологічна група «Рейтинг» визначила його рівень підтримки на рівні 10%.

В цілому, результат, близький до 10% голосів, у травні демонстрували одразу кілька потенційних кандидатів крім уже згаданого Бойка: це Олег Ляшко, Анатолій Гриценко та Вадим Рабінович – з моменту минулих опитувань вони зміцнили свої позиції на 2-3%.

Безсумнівним аутсайдером президентських перегонів є Надія Савченко, яка за останні півроку встигла втратити рекордну десятивідсоткову підтримки народу і зараз балансує на рівні в 1-2%.

Нагадаємо, 25 травня виповнилося три роки з моменту обрання Петра Порошенка на посаду Президента України: аналітики «Слова і Діла» підрахували, скільки важливих обіцянок передвиборчої програми він виконав, і скільки - провалив.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: