Немає голосів: яку відмовку придумають для МВФ і хто заблокує пенсійну реформу

Читать на русском
Ганна Малкінаполітичний експерт

Неформальні куратори парламенту рахують голоси ще до того, як законопроект виноситься на голосування. Тож важливим буде сам факт появи проекту пенсійної реформи у сесійній залі. В такому разі з високим ступенем вірогідності парламент за нього проголосує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Ганна Малкіна, оцінюючи заяву БПП про те, що пенсійну реформу можуть ухвалити наступного тижня.

«Сьогодні поки немає підстав стверджувати, що кулуарні підрахунки голосів перед голосуванням за лаштунками публічного простору покажуть позитивну динаміку щодо одностайності голосування. В першу чергу, може позначитися історія зі скандалом довкола львівського сміття», - міркує Малкіна.

За її словами, «Самопоміч», а також народні депутати, наближені до цієї фракції, всіляко блокуватимуть процес ухвалення пенсійної реформи.

«Більше того, виступити проти законодавчих нововведень може «Батьківщина». Невизначеність існує і у фракції Радикальної партії. Так що навряд чи депутати взагалі схвалять пенсійну реформу до завершення поточного політичного сезону (до середини липня)», - припустила політолог.

Проект пенсійної реформи: нововведення в нарахуванні трудового стажу«Слово і Діло» показало, як, відповідно до проекту пенсійної реформи, буде відбуватися нарахування пенсійного стажу українців.

Експерт уточнила, що як виконавча, так і законодавча влади шукатимуть відмовки для МВФ у цій ситуації.

«Так, Україна взяла на себе вимоги перед Фондом взамін на транш. Проте під час переговорів з кредиторами не були присутні представники парламентських фракцій, які, власне, мають ухвалювати ці закони. По суті, можна апелювати до того, що депутатів поставили перед фактом і вони не зобов'язані відповідати перед МВФ за ті обіцянки, які давала виконавча влада», - аналізує політолог.

«Пояснення може бути в кращих традиціях демократії: мовляв, Україна – демократична країна, і ми не можемо змушувати до голосування за ті чи інші ініціативи. При цьому влада продовжить обіцяти кредиторам усе, але колись потім», - резюмувала Ганна Малкіна.

Нагадаємо, в разі провалу пенсійної реформи чинний уряд Володимира Гройсмана зобов'язався піти у відставку. Загальний показник рівня відповідальності прем'єра складає 56%.

Детальніше про проект пенсійної реформи і нововведення в нарахуванні трудового стажу - за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: