Сейм Польщі ухвалив рішення про знесення пам'ятників часів СРСР

Читать на русском
Не підлягають знесенню пам'ятники, розташовані на кладовищах або території інших поховань, об'єкти, які не виставлені на загальний огляд.

Сейм Польщі проголосував за внесення поправок в закон про заборону пропаганди комунізму або іншого тоталітарного ладу в назвах будівель і об'єктів, який передбачає знесення пам'ятників радянської епохи.

За остаточну редакцію закону проголосували 408 депутатів, проти були 7, ще 15 утрималися, повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на DW.

Танці на пам’ятниках: як Україні та Польщі вийти з протистояння у пошуках історичного примирення?Трагічні сторінки спільної польсько-української історії вкотре спричинили погіршення відносин між двома державами. Чи вдасться зупинити ескалацію конфлікту та які приховані загрози несуть в собі зіпсовані відносини між Польщею та Україною?

Згідно з документом, пам'ятники та інші подібні об'єкти «не можуть віддавати данину пам'яті особам, організаціям, подіям або датам, які символізують комунізм або інший тоталітарний лад».

Автори законопроекту вказують, що «збереження назв установ і пам'ятників на честь подій і людей, що зробили злочинний вплив на історію Польщі, дає можливість прихильникам тоталітаризму популяризувати свої погляди, що має негативний вплив на суспільство».

Планується, що протягом року буде демонтовано близько 470 скульптурно-архітектурних об'єктів. Більше половини з них присвячені Червоній Армії.

Не підлягають знесенню пам'ятники, розташовані на кладовищах або території інших поховань, об'єкти, які не виставлені на загальний огляд, або ж демонстровані з науковою метою, в якості твору мистецтва, а також монументи, внесені до реєстру пам'яток архітектури.

Раніше повідомлялося, що депутат Гузь передумав створювати організацію по захисту прав українців в Польщі.

А в одному з регіонів Польщі планують знищити всі пам'ятники УПА.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: