Децентралізація: якою має бути реформа, щоб люди не тікали з села

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Децентралізація дає фінансові можливості, але, на жаль, у більшості випадків кошти просто проїдаються.

Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив політичний експерт Олександр Солонтай, передає «Слово і Діло».

«На півдні України є приклад однієї двічі об'єднаної громади. У 2015 році дві сільради утворили Куцурубську ОТГ в передмісті Очакова. Через півроку місцеві визнали потребу сформувати не тільки нову, але і спроможну громаду, а тому об'єднання продовжилось. Оскільки в 2016 році механізму приєднання ще не існувало, довелося пройти всю процедуру та вибори по новій. Так заново утворилася нова громада з 9 тис. мешканців. Як і багато міст та інших нових громад, Куцуруби отримали гроші. Порівняно з тим, що було раніше, – величезні гроші. В порівнянні з потребами – копійки. Почалися ремонти, збільшились соціальні виплати, почала відроджуватися бюджетна сфера», - наводить приклад об’єднання громади Солонтай.

«Щоб «урятувати село», потрібні робочі місця, економічний розвиток і можливості заробітку. Саме над цим зараз думають у новій громаді. Завдання і просте, і складне одночасно – «Як правильно задіяти наявні невеликі гроші так, щоб завтра отримати перші доходи в бюджет і повернути кошти, щоб вкласти в економічний розвиток більше? І так по колу», - підкреслив він.

Виконувати обіцяне: хто з регіональних політиків більш відповідальний?Аналітики «Слова і Діла» підрахували, скільки своїх обіцянок виконують керівники облдержадміністрацій і мери обласних центрів України.

На його переконання, над цим завданням слід працювати в кожній громаді, тому що, хоч децентралізація й відкрила нові фінансові можливості, але в низці випадків кошти «проїдаються».

«З таким підходом міста і села ми не врятуємо. Люди тікатимуть, навіть якщо буде заасфальтована дорога, гарне освітлення і відремонтована школа. Тому вихід тільки один – співпраця з бізнесом і активними людьми. Або втілювати нові ідеї і бізнес-проекти в кожній громаді, або ми станемо свідками «смерті» сотень міст та сіл, незважаючи на реформи. Економічний розвиток має бути найбільшим пріоритетом», - проаналізував Олександр Солонтай.

Скільки своїх обіцянок виконують керівники облдержадміністрацій і мери обласних центрів України – аналітики порталу «Слово і Діло» з'ясували в матеріалі «Виконувати обіцяне. Хто з регіональних політиків більш відповідальний?»

Також додамо, ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко обіцяв провести децентралізацію в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: