Розрахунки і зростання неплатежів: зловживання «Київенерго» і правовий вихід для споживачів

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Кількість боржників коливається в діапазоні 10-15%, але відключати всіх без розбору неправильно. Разом з тим, законодавчої панацеї від цього немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» заявив провідний експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, оцінюючи дані «Київенерго» про те, що борг Києва за тепло перевищив 4 мільярди гривень.

«У разі відключення єдиний варіант – брати договори й аналізувати, як вони укладені. Зокрема, якщо укладений індивідуальний договір з «Київенерго» на постачання тепла і були платежі, то відключати такого споживача «Київенерго» не має права. Інша річ, якщо це колективний договір. Якщо не платить повністю все ОСББ, то відключення можливе. У цій ситуації правовим є тільки такий шлях – ретельне вивчення договорів», - пояснює Дяченко.

Що ж до зростання заборгованості, то, за його словами, ситуація цілком прогнозована.

«Зрозуміло, що різке збільшення тарифів призводить до зростання неплатежів. Може дійти до судових позовів, але «Київенерго» мало б проявити гнучкість у питанні визначення механізму погашення боргів», - міркує експерт.

Яку частку своїх доходів витрачають українські сім'ї на комунальні платежі«Слово і Діло» підготувало інфографіку про щомісячні витрати на оплату комунальних послуг по відношенню до доходів середньої української сім'ї.

Спеціаліст уточнив, що насправді «Київенерго» часто зловживає своїм монопольним становищем.

«Дуже часто «Київенерго» використовує відключення як механізм боротьби з конкурентами. Постачання тепла подекуди здійснюється незалежними компаніями, які купують тепло у «Київенерго». У свою чергу, «Київенерго» може відключати ті будинки або мікрорайони, які обслуговує незалежний постачальник. Минулого року це було схоже на якісь гонки. Деякі будинки підключали в останній момент. Тим не менше, масово райони столиці ніхто не відключить. Панікувати не варто», - проаналізував ситуацію Сергій Дяченко.

Між тим, у КМДА повідомили, як збираються спростити оплату за «комуналку» киянам.

Раніше аналітики порталу «Слово і Діло» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: