Новий образ війни: чому влада заговорила про воєнний стан і шукає альтернативу АТО

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Запровадження воєнного стану в якійсь частині України поки неможливе. Для цього немає передумов. Як ми технічно забезпечимо відповідний режим у Криму, коли півострів окупований і за фактом перебуває під юрисдикцією іншої країни?

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи пропозицію народних депутатів з фракції БПП ввести воєнний стан у Криму і ОРДЛО.

«Перше гостре питання – а як узагалі визначити межі зони воєнного стану? За межами зони АТО? Чи вийти за них і поширити на Харків, Дніпропетровськ, Одесу?.. Але який сенс і чи є для цього грунт?», - міркує експерт.

За його словами, риторика влади може бути пов'язана з кількома причинами, і в першу чергу з відсутністю у неї стратегії подальших взаємин України зі своїми окупованими територіями.

Коли ціна обіцянок – життя героїв. 3 роки АТО в заявах Порошенка«Слово і Діло» зібрало найважливіші та найрезонансніші обіцянки Президента України за три роки проведення антитерористичної операції на сході країни.

«Не виключено, що ці заяви пов'язані з внутрішньополітичною кон'юнктурою і робляться для того, щоб нівелювати законопроекти про окуповані території, що їх готують активісти і представники низки фракцій у ВР», - припустив Карасьов.

На його думку, в адміністрації Порошенка намагаються нівелювати інформаційну і законодавчу складову цих ініціатив, тому запропонували своє бачення статусу окупованих територій.

«Піти на запропоновані «Самопоміччю» чи єврооптимістами формули Банкова не може. По-перше, не дозволяють внутрішньополітичні причини: це означало би, що влада рухається у фарватері радикальних опозиціонерів. По-друге, запропоновані законопроекти повністю перекреслюють Мінські угоди. Тому влада висуває альтернативу – свій законопроект, який влітку, ймовірно, внесуть до ВР, де він пролежить до осені, коли геополітична ситуація може змінитися настільки, що невідомо, чи буде взагалі потреба в його ухваленні», - проаналізував ситуацію Вадим Карасьов.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано три законопроекти щодо статусу ОРДЛО – від народних депутатів Оксани Сироїд, Мустафи Найєма і Наталії Веселової.

Раніше три роки тому глава держави запевнив, що його мирний план буде реалізовано в Луганську і Донецьку.

Детальний огляд обіцянок президента Порошенка – в матеріалі «Коли ціна обіцянок – життя героїв. Три роки АТО в заявах Порошенка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: