Сьогодні Україна вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар

Читать на русском
Прем'єр-міністр України повідомив, що Україна справедливо визнала геноцидом депортацію кримських татар.
18 травня - День пам"яті жертв депортації кримських татар

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сьогодні, 18 травня, вшанував пам'ять жертв депортації кримських татар.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на «112 Україна».

Гройсман зазначив, що Україна справедливо визнала цю депортацію геноцидом, адже від цього постраждали близько 200 тисяч осіб, майже половина з них загинули, ще в дорозі «від нелюдських умов перевезення або вже на місці».

«Немає слів, які б описували смуток і печаль, що огортають нас, коли ми чуємо про винищення цілих народів. Українці не з підручників історії знають, що таке геноцид і які травми він залишає в національній свідомості. Цей нескінченний біль, протягом поколінь залишитися в народній пам'яті, впливає на його культуру і навіть на соціально-економічний розвиток», - сказав прем'єр-міністр.

Представників Меджлісу запросили в «прокуратуру» окупованого КримуУ підконтрольну Кремлеві прокуратуру Криму в середу, 17 травня, викликали заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова і Нарімана Джеляла.

Також Гройсман додав, що сьогодні кримськотатарський народ спіткала нова біда.

«В окупованому Криму відбуваються переслідування і цькування кримськотатарських активістів, забороняються мирні зібрання, окупаційна влада не дозволяє вшанувати пам'ять жертв депортації. Страшно усвідомлювати, що сьогодні, на початку XXI століття, цілий народ знову зазнає жорсткого переслідування, насамперед за національними, релігійними, конфесійними ознаками. Кримські татари зараз опинилися перед смертельною загрозою», - підкреслив він.

Нагадаємо, МОН рекомендує провести в школах 18 травня уроки про геноцид кримськотатарського народу.

А голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав кримських татар вшанувати пам'ять про жертв геноциду кримськотатарського народу і вийти на молитву 18 травня.

Зазначимо, що раніше у ВР зареєстрували законопроект про національної автономії кримських татар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: