У ВР зареєстрували законопроект про національну автономію кримських татар

Читать на русском
Серед авторів законопроекта Про статус кримськотатарського народу - голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.
Зареєстровано проект закону «Про статус кримськотатарського народу»

У Верховній Раді України з'явився проект закону №6315 «Про статус кримськотатарського народу», який пропонує закріпити статус Автономної Республіки Крим як національно-територіальної автономії кримських татар.

Про це повідомляється на сайті парламенту, передає «Слово і Діло».

Серед авторів документа - голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та лідер кримських татар Мустафа Джемілєв.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Передбачене законопроектом визначення політичного статусу Автономної Республіки Крим як національно-територіальної автономії кримськотатарського народу, створеної у межах території Кримського півострова у складі суверенної і незалежної Української Держави, нарешті виправить правовий нонсенс, який був створений в лютому 1991 року з відтворенням автономії Криму за територіальною ознакою і при повному ігноруванні права на самовизначення корінного народу півострова, який тільки повертався з місць депортації на свою Батьківщину», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Однієї з ключових статей законопроекту є стаття 7 «Особливості статусу адміністративно-територіальних утворень на території Кримського півострова», в якій Автономна Республіка Крим визначається «національно-територіальною автономією кримськотатарського народу, створеної у межах території Кримського півострова у складі унітарної України і є формою реалізації кримськотатарським народом свого права на самовизначення».

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко пообіцяла запустити програму з повернення Криму до складу УкраїниСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Деякі статті законопроекту спрямовані на забезпечення гарантованого представництва кримськотатарського народу у Верховній Раді України, Верховній раді Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

Окрему увагу в законопроекті приділено питанню участі представницьких органів кримськотатарського народу в міжнародних організаціях і процесах.

Раніше лідери кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз закликали депутатів Верховної Ради України висунути Меджліс на здобуття Нобелівської премії миру в 2018 році.

Меджліс подав скаргу в Європейський суд з прав людини після прийняття судом РФ рішення про заборону Меджлісу кримськотатарського народу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: