МОН рекомендує провести в школах 18 травня уроки про геноцид кримськотатарського народу

Читать на русском
МОН порекомендувала провести для школярів і студентів заняття, присвячені геноциду кримськотатарського народу.
Кримські татари

Міністерство освіти і науки України порекомендувало школам провести 18 травня інформаційні години, лекції, бесіди, тематичні уроки, в рамках яких учням та студентам розкажуть про трагічні події, пов'язані з геноцидом кримськотатарського народу.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства з посиланням на відповідний документ, пише «Слово і Діло».

Статус Криму: чи потрібно давати автономію кримським татарамПравозахисник розповів, який вплив матиме закріплення в Конституції України Кримськотатарської автономної республіки.

На допомогу вчителям у листі МОН дається посилання на навчальні матеріали, які можна використовувати під час проведення заходів.

«Педпрацівники можуть, зокрема, використовувати матеріали фотовиставки «18 травня 1944 року – трагічна дата в історії кримськотатарського народу. Боротьба за повернення на Батьківщину. Інтеграція в демократичній Україні», – зазначено в документі.

Нагадаємо, що 19-20 травня 1944 року з Криму виселили 238,5 тис. осіб – майже все кримськотатарське населення – в Узбекистан, Казахстан і Таджикистан. Офіційно депортація обґрунтовувалася фактами участі кримських татар у колабораціоністських формуваннях, що виступали на боці нацистської Німеччини під час Великої Вітчизняної війни. Однак історики називають інші, неофіційні причини переселення. Серед них - той факт, що кримські татари історично мали тісні зв'язки з Туреччиною, яку СРСР у той час розглядав як потенційного суперника.

Зазначимо, що голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав кримських татар вшанувати пам'ять про жертв геноциду кримськотатарського народу і вийти на молитву 18 травня.

А кримським випускникам дозволили вступати в українські Вузи за результатами вступних іспитів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: