Статус Криму: чи потрібно давати автономію кримським татарам

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Мають бути створені всі умови для повернення кримських татар, які хочуть повернутися до українського Криму. Починати варто вже зараз, не чекаючи деокупації, яка рано чи пізно відбудеться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів правозахисник Борис Захаров, оцінюючи внесення в парламент поправок до Конституції України щодо створення Кримськотатарської автономної республіки.

«Закріплення в Конституції кримськотатарської національної автономії – питання дискусійне. З однієї точки зору, кримські татари становлять меншість в Криму – їх там близько 280 тисяч, а загалом населення в Криму близько 2 мільйонів. З іншого боку, саме Крим їхня батьківщина», - міркує правозахисник.

За його словами, зараз кримчани переслідуються окупаційною владою та як ніколи повинні мати національну автономію.

«Це змінює деякі моменти. Головне, закріплює за ними їхню батьківщину», - наголосив він.

«Є певна правова колізія,, зокрема, в тому, чи вони корінний народ Криму? Крим, безумовно, батьківщина кримських татар, але в трактуванні Конвенції про корінні народи – йдеться про зникаючі народи, культура яких вимирає, через те, що їхня територія захоплена більш потужною і агресивною культурою. Це індіанці в Північній Америці чи австралійські аборигени, приміром. У кримських татар дуже потужна культура, це великий народ. Тому колізія більше стосується трактування Конвенції», - пояснює експерт.

Повернути Крим: обіцянки українських політиків через три роки після анексіїУ день третьої річниці фактичної окупації Криму, документально закріпленої так званим «референдумом» про статус півострова, «Слово і Діло» вирішило нагадати українським політикам про те, що вони обіцяли зробити для повернення республіки.

На його переконання, чітко можна сказати, що етнічна батьківщина кримських татар – саме Крим.

«У ситуації з Кримом національна автономія буде правильним рішенням, попри аргументи про рівні права й можливості та позицію, що жоден народ не можна виділяти», - вважає Захаров.

Більше того, за його словами, зміни у правовому полі матимуть наслідки у судових позовах по Криму в майбутньому.

«У справах, які вже розглядаються, зворотнього шляху немає. Але якщо ми внесемо правки до Конституції щодо автономії кримських татар, то міжнародне співтовариство буде дивитися на ситуацію із захистом їхніх прав уже відповідно до нового законодавства», - резюмував Борис Захаров.

Із тим, хто з українських політиків обіцяв повернути анексований півострів Україні, можна ознайомитися в інфографіці «Повернути Крим. Обіцянки українських політиків через три роки після анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: