Рада Європи оприлюднила текст рішення комітету міністрів РЄ по Криму

Читать на русском
Рада Європи оприлюднила текст рішення комітету міністрів організації по анексуваному Росією Криму.
фото: europeanpost.co

Рада Європи оприлюднила текст рішення комітету міністрів організації по анексуваному Росією Криму.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на сайт організації.

Рішення Ради Європи містить 11 пунктів, в яких повторно засуджується незаконна анексія Криму та Севастополя Росією, яка є порушенням міжнародного права і не може служити підставою для будь-якої зміни державного статусу півострова.

Крім того, РЄ закликав Росію дотримуватися взятих нею зобов'язань у сфері дотримання прав людини та припинити будь-які прояви порушення таких прав, включаючи заборони вільного вираження, порушення свободи мирних зібрань, свободи віросповідань і вірувань, зупинити дескримінаційні заходи і практики, свавільні затримання, тортури та інше жорстоке та/або принизливе поводження, а також зупинити репресії щодо національних меншин, включаючи кримських татар і українців.

Також в Раді Європи закликали РФ дати доступ до окупованого українського півострова правозахисним органам РЄ, створити безпечне і сприятливе середовище для місцевих і міжнародних засобів масової інформації, правозахисників і неурядових організацій.

У той же час в організації запропонували провести повторний візит комісара Ради Європи з прав людини в Крим вперше з моменту його останнього відвідування півострова в вересні 2014 року. Міністри Ради Європи мають намір повернутися до обговорення ситуації в Україні восени, для вироблення нового комплексного рішення в світлі обговорення нового плану дій по Україні.

Нагадаємо, 3 травня комітет міністрів Ради Європи прийняв рішення щодо ситуації Криму, в якому висунув низку вимог до Росії, зокрема відновити роботу Меджлісу.

Раніше міжнародний суд ООН в Гаазі зобов'язав РФ відновити Меджліс і припинити утиски національних меншин в Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: