Порошенко відзначив важливий аспект у рішенні Суду ООН

Читать на русском
Порошенко зазначив, що прийняте судом рішення не потребує ні в ніякій додатковій голосуванні - ні Генеральної асамблеї ООН, ні Ради безпеки ООН».

Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей, таким чином визнавши її стороною конфлікту на Донеччині.

Про це президент Петро Порошенко заявив під час наради з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним, його заступником Оленою Зеркаль і заступником глави Адміністрації президента Костянтином Єлісєєвим, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу глави держави.

«Міжнародний суд ООН закликав Росію до повного виконання Мінських домовленостей. Це означає, що Росія є стороною Мінських домовленостей, а не посередником, як з самого початку вона намагалася себе уявити. Визнання цього, наголошую, є не політичною оцінкою, а вперше прозвучала юридична оцінка, яка є надзвичайно важливою для нас», - сказав Порошенко.

Президент також зазначив, що прийняте судом рішення не потребує жодного додаткового голосування - ні Генеральної асамблеї ООН, ні Ради безпеки ООН».

«Це рішення прямої дії, воно повинно виконуватися будь-якою державою-членом ООН і за невиконання зазначеного рішення будуть передбачені санкції, які дуже боляче вдарять по будь-якій державі, яка наважиться ігнорувати зазначене рішення», - сказав Порошенко.

Він выдзначив, що це створює механізм юридичної відповідальності не для приватних осіб, як хотіла РФ, а для держави в цілому, яка має понести відповідальність за фінансування тероризму, за порушення Конвенції ООН.

«Вперше, і ключове слово тут - вперше, був застосований механізм Міжнародного суду для де-факто притягнення до відповідальності держави-агресора, держави, яка фінансує тероризм. І саме за порушення цієї Конвенції ми задалися питанням про притягнення до відповідальності», - підкреслив Порошенко.

У свою чергу, Зеркаль також наголосила на важливості рішення Міжнародного суду ООН.

Клімкін обіцяє звертатися в міжнародні суди з приводу КримуСказано 8 листопада 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«12 травня ми збираємося ще раз в Гаазі, і президент суду буде приймати рішення про подальший розгляд справи, а саме як воно буде просуватися і скільки нам буде надано часу на підготовку основного меморандуму, де ми повинні викласти всі докази в деталях, включаючи вже і суб'єктивну сторону цієї справи», - заявила вона.

Як відомо, 19 квітня Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у справі «Україна проти Росії», і визнав за собою юрисдикцію prima facie* для розгляду даної справи.

Також суд в Гаазі прийняв заходи для відновлення прав національних меншин аннексированном Росією Криму і зобов'язав РФ відновити Меджліс і надати можливість кримським татарам та українців навчатися рідною мовою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: