Суд в Гаазі зобов'язав РФ поновити Меджліс і припинити утиски нацменшин в Криму

Читать на русском
Міжнародний суд ООН в Гаазі ухвалив заходи для відновлення прав національних меншин в анексованому Росією Криму та зобов'язав РФ поновити Меджліс і надати можливість кримським татарам і українцям навчатися рідною мовою.
фото: Reuters

Міжнародний суд ООН в Гаазі ухвалив заходи для відновлення прав національних меншин в анексованому Росією Криму та зобов'язав РФ поновити Меджліс і надати можливість кримським татарам і українцям навчатися рідною мовою.

Про це на відкритих слуханнях в Гаазі розповів голова суду Ронні Абрахам, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

За позовом України проти Росії суд розглядає порушення в рамках порушення положень Конвенції про запобігання всіх форм расової дискримінації.

Суд зазначив, що Україна посилається на порушення РФ статей 2 і 5, які спрямовані на захист фізичних осіб від проявів дискримінації, і введення тимчасових заходів сторона-позивач може вимагати лише у випадках, коли є свідчення про акти расової дискримінації.

«Щодо наданих суду показань, деякі з них відповідають визначенню дискримінації, наприклад в частині ведення навчання українською мовою для етнічних українців. На даний момент суд прийшов до висновку, що кримські татари і етнічні українці в Криму залишаються уразливими. В цьому відношенні суд бере до уваги доповідь про ситуацію з правами людини в Україні», – зазначив суддя.

Таким чином, своїм рішенням суд ООН зобов'язав Росію припинити обмежувати право кримських татар на представництво своїх інтересів, включаючи відновлення Меджлісу кримськотатарського народу і відновити навчання українською.

Також на обидві сторони були накладені зобов'язання уникати порушень Конвенції про попередження всіх форм расової дискримінації.

Нагадаємо, в своєму позові Україна просить, щоб суд наклав на РФ офіційну заборону на військову підтримку бойовиків на Донбасі; постановив відновити діяльність Меджлісу, припинити дискримінацію кримськотатарської і української національних меншин в Криму і т.д.

Сьогодні суд у Гаазі виніс проміжне рішення у справі «Україна проти Росії», і визнав за собою юрисдикцію prima facie при розгляді даної справи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: