Кабмін підготував зміни стосовно НАЗК

Читать на русском
В українському уряді оперативно розробили законодавчі ініціативи щодо роботи Нацагентства щодо запобігання корупції.

Кабінет міністрів розробив законопроект про внесення змін до закону «Про запобігання корупції» в частині роботи Національного агентства з питань запобігання корупції.

Текст документу є в розпорядженні редакції «Слова і Діла».

Як і анонсували раніше, в законопроекті вирішили змінити форму правління в органі з колегіального на одноосібне у вигляді голови відомства.

Також планується змінити схему формування конкурсної комісії.

Раніше вона формувалася так: одна особа, визначена Верховною Радою за поданням комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією; одна особа від Президента України; одна особа від Кабміну; керівник спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань державної служби та чотири особи, запропоновані громадськими об'єднаннями, що мають досвід роботи в сфері запобігання корупції.

Розробники законопроекту пропонують зменшити кількість представників суспільства, а схему змінити на таку: по одній особі від Верховної Ради, генерального прокурора, директора НАБУ, голови Національної поліції, урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, громадської ради при НАЗК; Президента України; бізнес-омбудсмена і міністра Кабінету міністрів.

Якщо такі зміни набудуть чинності, уряд візьме під свій контроль не тільки конкурсну комісію, але і все НАЗК через призначення одноосібного керівника Агентства.

За даними «Слова і Діла», допомогти з вирішенням цього питання достроково погодився заступник голови НАЗК Руслан Радецький і член Агентства Руслан Рябошапка. Вчора, 3 квітня вони звернулися до колег в органі з пропозиціями звільнити Наталію Корчак, запровадити принцип щоквартальної ротації членів Агентства при виконанні обов'язків керівників відомства, ініціювати незалежний аудит Агентства і зовнішнього моніторингу роботи Реєстру декларацій, а також балансувати роботу відомства і обрати п'ятого члена НАЗК.

Відзначимо, що згідно з чинним законодавством, Кабмін не має повноважень для звільнення глави НАЗК. Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман порекомендував членам Агентства добровільно піти у відставку.

Нагадаємо, глава НАЗК Наталія Корчак заявила, що вона подасть позов проти УСС за погане виконання роботи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: