Труднощі декларування в Україні: головні провали НАЗК

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Питання зміни керівництва НАЗК — актуальне. Оптимальний варіант його вирішення — внести зміни до закону. Тим більше, це — неконституційний орган, який КУ ніяк не захищає, відповідно ніяких гарантій він немає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи критику в адресу діяльності НАЗК та ймовірне звільнення керівництва структури.

«Орган демонструє дійсно високий рівень неефективності. Саме НАЗК був причиною зриву е-декларування в минулому році. Тепер — та ж проблема. В обох випадках є провина НАЗК. По-перше, вони не забезпечили належний контроль та технічну підтримку системи е-декларування. По-друге, за великим рахунком, не було проведено роз'яснювальної роботи по е-декларуванню», — констатував Дуда.

На сьогодні, до е-декларування залучено 1,5 мільйони осіб. Можливо, зараз менше, тому що законом «Про Вищу раду правосуддя» було вилучено довгий перелік категорій бюджетників та військовослужбовців.

«З іншого боку, заведено багато категорій осіб, які взагалі вперше декларують та не знають, як це робити. Приміром, депутати місцевих рад, а це — близько 150 тисяч осіб, в тому числі голови сільських рад. Вони навіть не знають, як отримати цифровий ключ. Так, є проблема в законодавстві, але ще є НАЗК, який мав надати рекомендації», — аналізує він.

На його переконання, якби було проведено належну роботу, то можна було б навіть із цим програмним забезпеченням виходити на органи державної влади.

«Питання: чому не створено графік заповнення декларацій? Всі ж розуміли, що декларування відбуватиметься з 1 січня по 1 квітня. За цей час треба встигнути це зробити. Звичайно, що навантаження на систему в останні тижні в кількості мільйона запитів може «посадити» систему. Про це попереджали НАЗК і цього можна було б уникнути. Мав би бути створений графік з рекомендаціями органам влади, щоб заповнювали декларації рівномірно, а не всі кинулись в останні 10 днів», — розмірковує політолог.

Звичайно, питання до НАЗК та одна з найбільших його помилок стосовно того, що всього перевірено близько 60-ти декларацій. Це неприйнятно, тим паче, що НАЗК не зробило жодної дії, аби виправити ситуацію.

Хто в Раді найбідніший? Нардепи з найскромнішими деклараціямиПоки суспільство обговорює декларації депутатів-мільйонерів, «Слово і Діло» вирішило дізнатися, хто в парламенті живе найбідніше.

Крім того, за його словами, НАЗК зараз компрометує конкурсні процедури, які були запроваджені для того, щоб навпаки підвищити авторитет органу.

«НАЗК на сьогоднішній день абсолютно непрофесійний орган, якому при всьому ще й вдається постійно виписувати собі премії за фактично невиконані роботи», — підсумував та оцінив діяльність НАЗК політолог Андрій Дуда.

Володимир Гройсман закликав членів НАЗК подати у відставку через несправності у роботі системи подачі е-декларацій. Голова НАЗК, у відповідь, заявила, що не збирається йти у відставку та подала заяви до НАБУ, ГПУ й поліції.

Хто з народних обранців задекларував найменше доходів та власності, журналісти «Слова і Діла» з'ясували в матеріалі «Хто в Раді найбідніший? Нардепи з найскромнішими деклараціями».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: