Непрезидентська проблема: чи зможе «сміттєвий фактор» потопити рейтинги Андрія Садового?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Мало не щодня українці стають свідками поневірянь львівського сміття всіма регіонами нашої країни. Новини про несанкціоноване відвантаження та забруднення територій відходами львівського походження, з’являються на загальнонаціональних телеканалах і у місцевій пресі. Саме медійний інтерес до «сміттєвої теми» боляче б'є по рейтингах одного із найбільш перспективних українських політиків – чинного мера Львова та лідера партії «Самопоміч» Андрія Садового.

Винним в трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, яка сталася вже майже рік тому, навряд чи можна вважати лише діючого мера Львова. Проблема утилізацієї відходів та самим полігоном, який, до речі, є третім за розмірами у Європі та займає понад 33 га площі, тягнеться ще з початку 2000-х. З часом вона просто мала розростися із суто регіональної до національної.

Звісно, у кожного політика є своє слабке місце і власний Ватерлоо. Втім, здається, що «сміттєва проблема», хоч і суттєво нашкодила амбітним планам львівського політика, однак навряд чи змусила його опустити руки. Однозначно, це ще не останній бій Садового за прихильність не тільки львів’ян, але й усіх українців.

Садовий VS Синютка: сміттєва проблема як метод отримання політичних дивідендівЖурналіст «Слово і Діло» Олег Новіков розповідає, чому глава Львівської облдержадміністрації Синютка і чинний уряд не поспішають допомагати меру Львова Садовому із сміттєвою проблемою.

Мер всеукраїнського масштабу

Цікаво, що діюча влада в особі прем’єр-міністра не надто поспішала на допомогу львів’янам у вирішенні «сміттєвої проблеми». Можна лише здогадуватися, чому так сталося, втім в політичній площині відповідь лежить на поверхні – у такий спосіб рейтинг самого мера Львова «маринували» до потрібної кондиції. Вже згодом до критики очільника міста долучився і голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, який пообіцяв вирішити проблему зі сміттям ледь не за тиждень.

Кожного разу несанкціоновані відвантаження сміття зі Львова безпосередньо впливають на динаміку загальнонаціональних рейтингів Андрія Садового. А самі «каравани» вантажівок зі сміттям не на жарт дратують не лише жителів західних областей, а й решти України. Зокрема, ще у 2015 році рейтинг Садового, за даними різних соціологічних опитувань, перебував у межах від 8 до 10%. Трагедія у Грибовичах та постійні скандали зі сміттєвими перевезеннями серйозно вдарили по президентським амбіціям Садового: вже наприкінці 2016-го, за даними Соціологічної групи «Рейтинг», у разі проведення президентських виборів підтримати кандидатуру Садового зголосилися б 7,3% опитаних респондентів. Важливо й те, що згідно із опитуваннями, українці визначили Юрія Бойка, Олега Ляшка, Анатолія Гриценка та навіть Вадима Рабіновича значно перспективнішими кандидатами, аніж лідера «Самопомочі».

Сміттєвий зашморг

Безумовно, Андрій Садовий залишається перспективним політиком із президентськими амбіціями. Втім, масштабування його кандидатури у загальнонаціональних рамках тепер буде значно ускладнене «сміттєвим шлейфом».

На чиєму електоральному полі грає Садовий? По-перше, це явно не популістськи налаштований електорат. Насамперед, мер Львова є потенційно привабливим для частини електорату діючого Президента Петра Порошенка. По-друге, Садовий вже зараз намагається побудувати політичні альянси зі своїми ймовірними конкурентами – згадаймо його нещодавні неформальні зустрічі з Міхаілом Саакашвілі, Анатолієм Гриценком та Василем Гацьком. Ймовірно, що у цій політичній компанії найбільш вірогідним єдиним кандидатом на президентську посаду може бути узгоджений саме Садовий.

Не сміттєзвалищем єдиним. Як виконує обіцянки Андрій СадовийМіський голова Львова Андрій Садовий за весь час роботи на цій посаді виконав 42 відсотки власних обіцянок, ще 27 відсотків зобов’язань чиновник провалив.

У разі реалізації подібного сценарію, «топити» рейтинги Садового почнуть ще активніше. На черзі – важка артилерія в особі генпрокурора Юрія Луценка. Останній в березні цього року зробив дві гучні заяви про те, що Андрію Садовому загрожує відсторонення від посади на час розслідування трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі, а також про ймовірну кримінальну відповідальність за смерті чотирьох загиблих. «Мене дивує наполегливість, з якою пан Садовий хоче зайняти позицію жертви. Насправді жертвами є чотири загиблих пожежники, а не пан Садовий. Але за все доводиться відповідати», – підкреслив Луценко.

Візьми і…не зроби?

Ударом у відповідь команди «Самопомочі» по рейтингам нинішньої пропрезидентської команди і по самому авторитетові Петра Порошенка стала організація торговельної блокади Донбасу. Цей крок кардинально змінив ставлення і до самого Садового, і до його партії. Ще рік тому чи то всерйоз, чи то заради політичного експерименту Президент начебто пропонував лідеру «Самопомочі» очолити новий уряд. Вже зараз риторика глави держави кардинально змінилася.

Під час екстреного засідання РНБО, Петро Порошенко серед інших винуватців у ймовірних негативних наслідках блокади торгівлі із ОРДЛО назвав «Самопоміч» та її лідерів. А вже всередині березня Президент запросив Андрія Садового на зустріч, яка відбулася в присутності міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. «Розмова була дуже важкою», - охарактеризував підсумки перемовин лідер «Самопомочі». Раніше Андрій Садовий застеріг владу від спроб силового розгону активістів, які заблокували торговельні шляхи до окупованих територій Донбасу.

Кримінальна справа проти Садового: козир АП чи помилка команди ПрезидентаПолітичний експерт поділився міркуваннями з приводу інформації про можливе оголошення підозри в кримінальному злочині Андрію Садовому.

Що ж стосується інших справ мера Львова – то не все так погано. Насправді, міський голова Львова Андрій Садовий не виконав лише 27% власних обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом» за весь час перебування його на цій посаді.

Квиток в один бік

Ключова проблема Садового – його зв’язок із самим брендом міста, яким він керує. Саме імідж Львова як туристичної Мекки України позитивно впливає на рейтинг його як міського голови. При цьому ставлення самих львів’ян до Садового залишається неоднозначним.

Чи наважиться Андрій Садовий піти у велику політику не у якості міського голови міста Лева, а як повноцінний політик із президентськими амбіціями? Вочевидь, відставка з посади мера Львова, як і подальше перебування на ній, несуть значні ризики для Садового як загальнонаціонального політика.

Однозначно можна стверджувати одне: якщо Андрій Садовий таки наважиться вийти за межі іміджу «успішного мера» і таки спробувати сили у наступних президентських перегонах, для нього цей крок стане квитком в один бік. І результат, скоріше за все, вплине не лише на подальшу долю самого політика, але й на всю очолювану ним партію.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: