Підозра-суд-звільнення: чому влада «взялася» за Садового?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Якщо бути об'єктивним, то, за великим рахунком, сміттєвий скандал у Львові є відповідальністю Садового.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи заяву міського голови Андрія Садового, який анонсував, що прокуратура за вказівкою вищих ешелонів влади готує йому підозру та відсторонення з посади у найближчі дні.

«Мер Львова дійсно мав час, але не зміг вирішити питання стосовно сміттєпереробного заводу. Однак те формулювання, яке хочуть вручити Садовому в підозрі стосовно того, що (під час пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі – Ред.) було троє загиблих і за це безпосередньо відповідальним хочуть зробити Садового, виглядає, м'яко кажучи, дуже дивно», – підкреслює політолог.

За такою логікою, наголошує він, Аваков мав би бути давно звільнений, не говорячи вже про перестрілку в Княжичах, чого взагалі навіть за всю історію УРСР не було.

Якщо Садовому вручати підозру за трагедію на сміттєзвалищі, то чому б тоді не почати з Авакова? За той час, поки він був міністром, стався не один прецедент із загибеллю людей.

«У цій ситуації, безумовно, провина Садового є, але такий тиск виглядає упередженим, що дає підстави вважати, що все пов'язано з політичною діяльністю партії «Самопоміч», зокрема блокадою. «Самопоміч» послугувала «парасолькою», прикриттям для блокувальників. Тому зараз може бути така реакція», – припускає Бала.

«Все це схоже на політичні мотиви, а не наведення порядку. Якби прагнули ладу, то Аваков давним-давно мав бути у тюрмі або принаймні відсторонений. Так само, як стосовно Авакова, можна назвати й інших чиновників, міністрів, наприклад у Міноборони, якщо говорити про підозру щодо загибелі людей. Саме ця підозра виглядає невиправдано», – вважає експерт.

На його погляд, великою помилкою буде, якщо влада піде тим шляхом, який був заявлений генпрокурором, стосовно підозри, рішення суду та відсторонення Садового.

Міські легенди України. Львів: Грибовицьке сміттєзвалищеУ рамках проекту «Міські легенди» України «Слово і Діло» розповідає про історію найскладніших проблем міст країни. На черзі – Львів і Грибовицьке сміттєзвалище.

«Насправді, якщо команда Садового скористається технологічно правильно, то це може додати підтримки як партії «Самопоміч», так і безпосередньо самому Садовому. Говорити, помста це чи певного роду відплата, можна буде, виходячи з того, як розвиватимуться події», – резюмує Бала.

«Слово і Діло» зафіксувало 326 обіцянок Андрія Садового, більшість із яких отримали статус «виконано». Детальніше – за посиланням.

Як українські політики та чиновники на чолі з мером Садовим боролися з проблемою вивезення сміття, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Міські легенди України. Львів. Грибовицьке сміттєзвалище».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: