Справа про державну зраду Януковича: правові ризики для України

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Річ у тім, що Януковича від самого початку потрібно було судити за іншими статтями Кримінального кодексу, зокрема за тими, які передбачають відповідальність за злочини у сфері службової діяльності, й за так звані господарські злочини.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань конституційного права Олександр Москалюк, оцінюючи заяву Юрія Луценка про те, що Генпрокуратура РФ спростовує факт існування листа Януковича з проханням ввести війська в Україну.

«З інкримінуванням Януковичу державної зради ситуація складна. Наприклад, беремо за основу факт існування листа. Відтак, якщо ми звинувачуємо Януковича в державній зраді, фактично ми визнаємо, що на той момент, коли він писав листа, він мав повноваження президента. В іншому разы, якщо він не мав повноважень, то юридична сила цього листа, умовно кажучи, нівельована», – пояснює Москалюк.

За великим рахунком, підкреслив експерт, РФ просто змінила тактику.

«Це звична історія для Кремля. Сьогодні вони можуть спростувати існування листа, завтра – передумати. Питання в тому, що Україна не може обрати правильну лінію поведінки», – зауважив він.

На його переконання, навіть за умови, якщо цей лист є, складається так, що Україна сама заганяє себе в пастку.

«Лист писався після того, як ВР позбавила його повноважень. Якщо ми визнаємо, що це легітимний лист, значить, є підстави для юридичної відповідальності за статтею 111 (державна зрада), а отже, на момент його підписання Янукович був президентом. Тоды це означатиме, що всі попередні рішення ВР були нелегітимними. Якщо не визнаємо лист як такий, що має юридичне значення, то ми не можемо інкримінувати статтю 111 ККУ. Зараз те, що взяли за основу інкримінування державної зради, є дуже проблематичним», – проаналізував ситуацію Олександр Москалюк.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Януковича будуть судити заочноСказано 20 лютого 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Як відомо, Україна отримала офіційний лист секретаріату ООН із наданням завіреної офіційною печаткою ООН фотокопії заяви Януковича від 01.03.2014 із проханням ввести війська Російської Федерації в Україну та всіх офіційних матеріалів, які були додані до заяви представника РФ в ООН Чуркіна. Всі отримані українським слідством матеріали визнані ООН офіційними документами, що надала Росія.

Нагадаємо, минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що Віктора Януковича судитимуть заочно.

Правова оцінка процесуальних дій ГПУ в справі екс-президента викладена в матеріалі «ГПУ та допит Януковича. Show must go on».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: