Заява посла Німеччини щодо Донбасу – кулуарна позиція, яку не могла озвучити Меркель

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Сам факт такої заяви, більше того, коли Україна та Німеччина святкують 25-річчя дипломатичних відносин, скоріш за все, багато в чому є позицією МЗС Німеччини, яка кулуарно обговорювалася раніше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи скандальну ситуацію, яка виникла в зв'язку із заявою посла Німеччини про те, що вибори на Донбасі можна провести в присутності російських військ.

«Цілком можливо, що посол Німеччини виступив рупором, яким не могла бути Меркель, з огляду на її статус. Посил був до того, як прискорити виконання політичної частини Мінських угод», – розмірковує Якубін.

Малоймовірно, що заява посла Німеччини про вибори на Донбасі в присутності військ РФ є його особистою ініціативою. Скоріш за все, це позиція МЗС Німеччини. Посли в таких питаннях не дають особистих оцінок і не помиляються.

«За інтерв'ю видно, що були моменти, коли він уникав відповіді. В цій же ситуації був озвучений чіткий меседж. Німеччина вважає, що потрібно працювати за «Мінськом». Аргумент Києва про те, що ми не можемо проводити вибори, поки там війська, – вже не аргумент. Нам був озвучений приклад: НДР проводила референдум, коли на території були радянські війська», – пояснює політолог.

Сама по собі заява, на його думку, говорить про те, що аргументи Києва вже не переконують Європу. Ми маємо розуміти, що заява посла є тим, про що непублічно говорять із нашими представниками різного рівня, в тому числі й коли готуються «дорожні карти».

Аналітик пояснив, чого побоюється Німеччина з приходом до влади ТрампаПолітичний аналітик пояснив, із чим може бути пов'язане наростання конфліктної лінії між Німеччиною та США.

Більше того, пояснив експерт, ми розуміли, що написано в Мінських домовленостях і під чим ми підписуємося.

«Якщо дивитися на послідовність пунктів, то там вказується, що Україна отримує контроль над кордоном після виборів. Там дійсно виписано так. Тому за фактом заява не виходить за межі «Мінська», – резюмував експерт.

Нагадаємо, вчора у ВР висловили обурення в зв'язку із заявою посла й закликали керівництво Німеччини спростувати його. Як відомо, в МЗС ФРН заявили, що з питання врегулювання конфлікту на Донбасі будуть керуватися «Мінськом» від 12 лютого 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: