Експерт: Донбас – лише одне з питань великої угоди, яку в Кремлі мріють укласти зі США

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Прихід до Білого дому Дональда Трампа та низку виборів у країнах Європи Росія розглядає як певне «вікно можливостей».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру стратегічних комунікацій Валентин Войтков, аналізуючи заяву прес-секретаря президента РФ, який назвав загострення ситуації на Донбасі приводом для нового діалогу РФ і США.

«РФ дочекалася, поки ослабне зовнішня підтримка України, й сподівається, що зараз за допомогою силового важелю впливу та збільшення інтенсивності вогню зможе стимулювати США до так званої «великої угоди» щодо розподілу сфер впливу та територій у світі», – пояснює Войтков.

Україна – лише одна з частин великої угоди, про яку мріють у Кремлі. Стоять питання Сирії, Близького Сходу, розширення НАТО, системи ПРО в Європі.

«Ймовірно, в РФ вважають, що зараз якраз є привід почати робити те, що коїться в Авдіївці. Це їхня стратегічна позиція», – додав політолог.

Власне, в Кремлі, зауважив експерт, озвучили цю тезу й дали сигнал Білому дому.

«Під час останніх переговорів про Україну не згадували, але саме зараз, на тлі подій в Авдіївці, є привід поговорити про Україну. Вже була заява МЗС РФ про те, що дві сторони порушили угоду, Україна пішла в наступ, тому потрібно посилити політичний тиск щодо виконанню політичної частини «Мінська», – нагадав РФ політолог.

Дзвінок Трампа Путіну: США потрібні «чужі руки» для вирішення своїх завданьГолова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» оцінив переговори керівництва РФ з президентом США.

На його переконання, певне «вікно можливостей» для РФ може бути, тому вони намагаються нав'язати свої умови, домовитися про «велику угоду», зафіксувати позицію щодо України на найближчі роки, поки в США буде Трамп.

«А позиція щодо України дуже проста – збереження впливу на українську політику через контроль над Донбасом», – констатував Валентин Войтков.

Як відомо, ввечері 28 січня Трамп та Путін провели телефонну розмову. В Білому домі заявили, що спробують налагодити відносини з РФ. Наступного дня російські бойовики почали наступ в Авдіївці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: