Експерт пояснив, чому США не бачать у РФ загрози безпеці

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Дійсно, в США є відмінність позицій щодо РФ. Такий стан речей певною мірою навіть ображає Росію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов, аналізуючи інформацію про те, що адміністрація Трампа не включила РФ до списку головних загроз для США й продовжила санкції.

«Дійсно, з певного моменту РФ випала з пріоритетних загроз США. Її місце зайняли інші гравці. Наприклад, Китай, який нарощує свою військову міць, геополітичний вплив, вибудовує в Тихому океані свою зону впливу, структуру, щоб підтримувати цей вплив», – констатував відразу Леонов.

З одного боку, зазначив він, США посилили санкції, висувають прямі звинувачення РФ щодо конфлікту в Україні, але варто враховувати той момент, який відзначив нещодавно Обама.

Демократи vs. республіканці: ставлення американських президентів до України«Слово і Діло» дослідило основні віхи у стосунках між США та Україною за правління різних американських президентів.

«Є офіційна заява про те, що РФ впливала на виборчу кампанію в США й що за це вона отримає певне покарання. Тому звинувачення на адресу РФ скоріше пов'язані з цим моментом. До того ж, адміністрація Обами таким чином вибудовує основу для того, щоб цю політику перенести в майбутнє. Виникає ґрунт, щоб не можна було відмовити РФ навіть щодо тих же санкцій», – пояснює експерт.

Щодо ролі РФ і загрози для Америки, то, на його думку, США дійсно перестали розглядати Росію як країну, що несе пріоритетну загрозу, тому що РФ ані у військовому, ані в економічному, ані в геополітичному плані не здатна створити Америці серйозні проблеми, які поставили б під удар її глобальні інтереси.

«Єдиний механізм, який РФ може для цього використовувати, – ядерна зброя, що з багатьох причин малоймовірно», – уточнив політолог.

Нагадаємо, нещодавно 27 американських сенаторів надіслали листа Дональду Трампу із закликом зайняти жорстку позицію щодо РФ через війну в Україні та заявили, що в іншому разі Трампа чекає «стіна протидії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: