Від гібридної війни до гібридної енергетики: правила торгівлі з окупованим Донбасом

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Якщо цю ситуацію розглядати в юридичній площині, то ми повертаємося до питання, в нас АТО чи війна. Це знову шлях у нікуди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, аналізуючи ситуацію з торговою блокадою Донбасу.

«Якщо говорити, що з ворогом не торгують, тоді має бути єдина програма дій. Члени уряду розуміють, що робити те, що вони роблять, неправильно, а торгівля з країною-окупантом – ще гірше. Мають бути визначені правила гри, які будуть обов'язковими для всіх. З юридичним аспектом є серйозні проблеми, тому шо мають бути ухвалені закони, щодо яких не можуть дійти згоди, оскільки влада знає, якими можуть бути наслідки для всіх», – зазначив Гудима.

Якщо вже влада вирішила грати в гібридну війну з РФ, то чому тоді не може бути гібридної енергетики?

«Ахметова має ресурси, ну й добре, але має бути відкрито сказано, хто несе відповідальність за це. Тоді ешелони, але лише з вугіллям, мають бути пропущені. Організатори блокади мають розуміти, що Ахметов зареєстрував станції як суб'єкти України, він платить податки. Якщо Ахметов має такі прибутки, щоб ще й платити сепаратистам , це вже його справа», – розмірковує він.

Звичайно, підкреслив спеціаліст, коли під маркою вугілля гастролює все інше, користуючись тим, що це не інша держава, а Україна, й не потрібно перевіряти вагони, тоді це, по суті, контрабанда, а величезні потоки грошей йдуть одним й іншим . Постає справедливе питання: кому вони йдуть на українській території?

Антрацитовий зашморг – як політики позбавляли Україну вугілля з окупованого ДонбасуВтрата центрального Донбасу призвела до дефіциту в Україні вугілля антрацитної групи, марок «А» і «Т». Це актуалізувало в суспільстві питання диверсифікації поставок і загального підвищення ефективності енергетичної галузі країни.

«Блокада – це дуже складне питання. Силою однозначно цього не вирішити. Зараз уряд має діяти відкрито. Але як, коли за рівнем корупції ми на перших позиціях? Є факти, які говорять про те, що на війні наживаються?», – зауважив екс-міністр палива та енергетики.

Навіть складно уявити, додав він, як із таким шлейфом подій уряду з АТОшниками вирішити питання розблокування.

«Інше питання – розблокування чого. Потрібно ухвалити постанову на Кабміні, можливо, тоді ситуація буде зрозумілою, бтому що коли у вагонах цигарки, алкоголь, а ми того не знаємо, – це вже інше питання. Зараз від влади потрібні переконливі аргументи, чому ветерани АТО мають розблоковувати процес, у той час як на війні хтось заробляє мільярди», – проаналізував організацію торгової блокади Олександр Гудима.

Нагадаємо, минулого тижня в СБУ заявили, що Україні не обійтися без вугілля з окупованого Донбасу .

В матеріалі «Антрацитовий зашморг – як політики позбавляли Україну вугілля з окупованого Донбасу» «Слово і Діло» розповіло, що обіцяли політики та як влада планувала вирішити проблему дефіциту вугілля через втрату центрального Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: