Україна не може обійтися без вугілля з окупованого Донбасу – Грицак

Читать на русском
Голова Служби безпеки Василь Грицак заявив, що на сьогоднішній день Київ не може обійтися без вугілля з окупованого Донбасу.
Василь ГрицакФото: dumskaya.net

Голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що на сьогодні Київ не може обійтися без вугілля з окупованого Донбасу.

Про це він розповів журналістам на брифінгу, передає «Слово і Діло».

«Є речі, вкрай необхідні для нашої економіки. Для нашої економіки вкрай необхідне вугілля. СБУ не регулює, хто і в яких кількостях постачатиме вугілля на підконтрольну Києву територію. Але без цього вугілля ми не можемо обійтися, наскільки мені відомо від чиновників Мінекології», – зазначив Грицак.

У Міненерго розраховують за три роки зняти залежність від вугілля із зони АТОМіністерство енергетики та вугільної промисловості України поставило завдання щорічно на 30% скорочувати залежність від вугілля антрацитної групи, який до останнього часу майже повністю поставлявся із зони АТО в обсягах понад 9 мільйонів тонн на рік.

За його словами, процес переправлення через лінію розмежування, в тому числі вугілля, від самого початку війни на Донбасі контролювала СБУ, проте потім нею було ініційовано створення міжвідомчої групи, яка мала зменшити ризики корупції при переміщенні товарів через лінію розмежування.

Грицак повідомив, що зараз це рішення вже скасоване й контролювати процес переміщення товарів через лінію розмежування буде ДФС, а роль СБУ – це контроль за діями посадовців ДФС.

Нагадаємо, в січні голова Міністерства з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш розповів, що бойовики шантажували Україну відмовою постачати вугілля. Раніше віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон заявив, що Україна не закуповувала вугілля на територіях, підконтрольних проросійським бойовикам.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: