Зубко розповів, скільки газу втрачається через неякісну теплосистему в Україні

Читать на русском
У Кабінеті міністрів України розповіли, скільки Україна втрачає палива через неякісну теплосистему.
Геннадій Зубко

Для повноцінного опалення будинків українців цілком вистачить 8 млрд куб. м газу на рік, але через неякісну теплосистему втрачається близько 60% палива.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK розповів віце-прем'єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, з 18,6 млрд куб. м газу, що постачається на потреби ЖКГ, 2,4 млрд втрачають у системі теплопостачання, а ще 9 – безпосередньо в будинках. Зубко додав, що таким чином на опалення квартир доходить лише 7,2 млрд куб. м. Тобто загалом українці втрачають понад 60% газу, вартість якого все одно оплачують.

«Для ефективного проведення опалення в житловому секторі та щоб досягти комфортної двадцятиградусної температури, достатньо вісім мільярдів кубів газу. Однак, якщо подивитися на Польщу, Австрію чи Німеччину, щоб досягти такого ефекту, вони здійснювали відповідні капіталовкладення протягом 7 чи навіть 15 років», – заявив віце-прем'єр.

«Ми вже маємо досить багато проектів у всій країні, за допомогою яких вдалося зменшити споживання газу на 75%. Це все – за рахунок термосанації будинків», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше в Єврокомісії заявили, що Україна готова напряму купувати газ із Росії. Також слід зазначити, що НАК «Нафтогаз України» в 2016 році витратила на імпорт природного газу 1,6 млрд дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: