«Газпром» виставив Україні рахунок на $5 мільярдів за недобір газу

Читать на русском
У разі додавання цієї суми до раніше заявлених у Стокгольмському суді загальна сума вимог з боку Газпрому до Нафтогазу може збільшиться до 37 мільярдів доларів США.

ВАТ «Газпром» виставило рахунки НАК «Нафтогаз України» за недобір газу на суму $5,3 млрд за правилом «бери або плати» в 2016 році.

Цей рахунок Україна зобов'язана сплатити протягом 10 днів, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс».

«Бери або плати» – це не просто умова, записана в контракті. Це основоположний, базовий принцип роботи газової галузі. Він зобов'язує постачальника резервувати видобувні та газотранспортні потужності під законтрактований обсяг газу. Він гарантує, що цей газ буде проданий лише вказаному в контракті покупцю», – вважає голова правління «Газпрому» Олексій Міллер.

Згідно з контрактом, «Нафтогаз» зобов'язаний щорічно оплачувати мінімальну річну кількість газу. В першому кварталі 2016 року до «Нафтогазу» не застосовувалася умова «бери або плати» відповідно до тристороннього «зимового пакета».

У разі додавання цієї суми до раніше заявленої в Стокгольмському суді загальна сума вимог з боку «Газпрому» до «Нафтогазу» може збільшиться до $37 млрд, що становить більш ніж половину капіталізації «Газпрому» ($61 млрд).

«Газпром» не зможе відмовитися від транзиту газу через Україну після 2019 року – експертПАТ «Газпром» не зможе відмовитися від транзиту природного газу через територію України після 2019 року, як це було заявлено монополією. Причиною є брак грошей у компанії та потреби ЄС у «піковому» газі, що зростають.

У «Газпромі» вважають, що за контрактом, термін якого спливає в 2019 році, Україна має купувати 52 млрд куб. м газу на рік, причому умову «бери або плати» можна застосувати до 41,6 млрд куб. м. Очікується, що сума претензій «Газпрому» до України за недобір газу за контрактом 2009 року до кінця його дії може перевищити $60 млрд.

Нагадаємо, що німецький державний орган Bundesnetzagentur, який регулює сферу енергетики, скоротив ліміт використання газопроводу OPAL для ПАТ «Газпром» до колишніх 50%.

Як повідомлялося раніше, «Нафтогаз України» оцінює додатковий дохід у разі виграшу в російського «Газпрому» за позовом у Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом у $20 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: