«Нафтогаз» назвав суму, яку заплатив за імпорт газу в 2016 році

Читать на русском
Якби Нафтогаз продовжив купівлю газу в Газпрому, то ВВП України в 2016 році впав би на 2,5 відсотка.
Головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко

НАК «Нафтогаз України» в 2016 році витратила на імпорт природного газу $1,6 млрд, що набагато менше, ніж виставлений рахунок з боку «Газпрому» за недобір у 2016 році в розмірі $5,3 млрд.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив головний комерційний директор держхолдингу Юрій Вітренко, передає «Слово і Діло».

«Газпром» хоче отримати від «Нафтогазу» за газ у 2016 році 5,3 мільярда доларів (згідно з умовою «бери або плати» – Ред.). А ми заплатили за весь газ із Європи (а ми в 2016 році імпортували газ тільки з Європи) 1,6 мільярда доларів. Тобто на газ із Європи ми витратили втричі менше, ніж могли б витратити на газпромівський газ!», – написав він.

За його оцінкою, в разі купівлі НАК газу в російської компанії, згідно з оспорюваними в Стокгольмському арбітражі умовами контракту від 2009 року, ВВП України в 2016 році не збільшився б на 1,5%, а впав би на 2,5%.

Звідки Україна імпортує природний газ?В рамках диверсифікації поставок природного газу Україна налагодила імпорт ресурсу зі Словаччини, Угорщини та Польщі, на черзі – відкриття газового коридору з Румунії.

«Про девальвацію гривні, дефіцит Держбюджету можете додумати самі. Ось реальний результат наших дій. Зокрема, того, що ми створили можливості отримання необхідних обсягів імпортованого газу з Європи», – зазначив він.

Нагадаємо, що ВАТ «Газпром» виставило рахунки НАК «Нафтогаз України» за недобір газу на суму $5,3 млрд за правилом «бери або плати» в 2016 році.

НАК «Нафтогаз України» підтвердила отримання від ПАТ «Газпром» рахунку на $5,3 млрд за газ, який компанія не замовляла та не отримала протягом 2016 року, й не має наміру його оплачувати до рішення Стокгольмського арбітражу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: