«Нафтогаз» відповів на претензії «Газпрому»

Читать на русском
Протягом 2016 року Нафтогаз неодноразово заявляв про свою готовність придбати природний газ у Газпрому на умовах зимових пакетів 2014-2015 років.

НАК «Нафтогаз України» підтвердив отримання від ПАТ «Газпром» рахунку на $5,3 млрд за газ, який компанія не замовляла та не отримала протягом 2016 року, й не має наміру його оплачувати до рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в прес-службі держхолдингу, передає «Слово і Діло».

«В обґрунтуванні до рахунку «Газпром» посилається на норму «бери або плати». «Нафтогаз» не планує оплачувати цей рахунок. До ухвалення рішення арбітражним судом має застосовуватися положення контракту «бери або плати» в рамках наявного арбітражного спору», – відзначили в НАК.

У «Нафтогазі» повідомили, що протягом 2016 року компанія неодноразово заявляла про свою готовність придбати природний газ у «Газпрому» на умовах, які застосовувалися до закупівель газу в цього постачальника в 2014-2015 роках, із підписанням відповідних доповнень до контракту.

«Газпром» не зможе відмовитися від транзиту газу через Україну після 2019 року – експертПАТ «Газпром» не зможе відмовитися від транзиту природного газу через територію України після 2019 року, як це було заявлено монополією. Причиною є брак грошей у компанії та потреби ЄС у «піковому» газі, що зростають.

«Газпром» відмовився від підписання таких доповнень у 2016 році, не аргументуючи свою відмову, що дає додаткові підстави стверджувати про необґрунтованість його вимог», – підкреслили в НАК.

Нагадаємо, що вчора, 17 січня 2017 року, «Газпром» повідомив «Нафтогазу України» про виставлення рахунку за 2016 рік на суму $5,3 млрд за недобір газу в II-IV кварталах згідно з умовою «бери або плати». У першому кварталі 2016 року умова «бери або плати» не застосовувалося для «Нафтогазу України» відповідно до тристороннього «зимового пакета».

Відзначимо, що «Нафтогаз України» оцінює додатковий дохід у разі виграшу в російського «Газпрому» за позовом у Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом у $20 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: