Німеччина обмежила «Газпрому» доступ до газопроводу OPAL

Читать на русском
Це рішення поки не дало приросту транзитного потоку природного газау через територію України.

Німецький державний орган Bundesnetzagentur, який регулює сферу енергетики, скоротив ліміт використання газопроводу OPAL для ПАТ «Газпром» до колишніх 50%.

Про це повідомляє прес-служба НАК Нафтогаз України на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

В кінці минулого року Європейська комісія (ЄК) прийняла рішення про надання Газпрому додаткового доступу до 30% потужностей газопроводу OPAL до наявних у нього 50%.

«Німецький регулятор знизив дозволений Газпрому ліміт використання газопроводу OPAL до колишнього рівня 50%», – говориться в повідомленні.

У «Нафтогазі» зазначають, що це рішення поки не дало приросту транзиту фактичних обсягів газу через територію України.

Довідка: OPAL з'єднує Північний потік з газовою інфраструктурою в Чехії і був запущений в 2011 р. З правил внутрішнього ринку ЄС з енергетики щодо доступу третіх сторін і тарифного регулювання виключений ще в 2009 р.

Українська ГТС забезпечує пікове споживання газу в ЄСНа відміну від «Північного потоку», ГТС України здатна задовольнити як сезонне, так і короткострокове підвищення попиту на російський газ.

26 грудня суд Європейського союзу призупинив рішення ЄК про збільшення доступу ПАТ Газпром до OPAL.

5 грудня стало відомо, що трейдінговая дочірня компанія польської енергетичної компанії PGNIG подала позов до Європейського суду правосуддя проти рішення Єврокомісії про розширення доступу Газпрому до газопроводу OPAL.

Як повідомлялося, рішення Єврокомісії призвело до втрати Україною транзиту газу на 19%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: