Експерт спрогнозував сценарії звинувачень України в «крадіжці газу»

Читать на русском
Газа може не вистачити на піку споживання. Саме тоді перевагу буде надано задоволенню російських потреб, а Європу частково можна буде відсікти, припинивши транзит через Україну під штучним приводом крадіжки газу.

Газпром може звинуватити Україну в несанкціонованому відборі природного газу на пікових рівнях споживання в Росії, коли енергоносія буде не вистачати для європейських споживачів.

Про це пише у себе в Facebook президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, передає «Слово і Діло».

«Арктичні маси досить швидко рухаються на схід, кілька послаблюючи свій вплив на Європу і посилюючи тиск на Росію. Це означає, що «Газпром» може виявитися в положенні 5-річної давності – кінця січня – початку лютого 2012, коли він виявився неспроможним задовольнити потреби зарубіжних споживачів при піковому зростання потреб російських», – пише Гончар.

За його словами, газу може не вистачити на піку споживання для всіх споживачів. Саме тоді перевагу буде надано задоволенню російських потреб, а Європу частково можна буде відсікти, припинивши транзит через Україну під штучним приводом «крадіжки газу», тому що в українських ПСГ «мало газу».

Відзначимо, що зараз в російських ЗМІ йде інформаційна хвиля про те, що Україна ось-ось почне відбір газу з транзитного потоку в країни ЄС.

Українська ГТС забезпечує пікове споживання газу в ЄСНа відміну від «Північного потоку», ГТС України здатна задовольнити як сезонне, так і короткострокове підвищення попиту на російський газ.

«Без директиви з Кремля, «Газпром» не зважиться на кризовий сценарій, тому що зараз він заробляє по максимуму можливого. «Газпром» вирішив навіть на ризикований експеримент – використання «Північного потоку» з перевантаженням – на 10% потужності в порівнянні з номінальною. Все це робиться з метою, щоб в «Час «Х» (коли надійде вказівка ​​з Кремля), припинити транзит через Україну», – каже Гончар.

Раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв не виключав зимового загострення у відносинах з «Газпромом».

Нагадаємо, що «Газпром» регулярно знижує тиск газу для транзиту через територію України в країни Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: