«Газпром» не зможе відмовитися від транзиту газу через Україну після 2019 року – експерт

Читать на русском
Основні перешкоди для відмови від транзиту через Україну – нестача грошей у Газпрому, потреби Європи в піковому газі, що зростають, протиріччя нових проектів принципам Третього енергопакета.

ПАТ «Газпром» не зможе відмовитися від транзиту природного газу через територію України після 2019 року, як це було заявлено монополією. Причиною є брак грошей у компанії та потреби ЄС у «піковому» газі, що зростають.

Про це на своїй сторінці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, передає «Слово і Дело».

«Плани відмови від українського транзиту – це блеф і політика. Досвід 2016 року показав, що «Газпром» і «Нафтогаз» можуть успішно співпрацювати на тлі будь-яких політичних заяв – час покаже, правий я чи ні», – пише він.

На його думку, основні перешкоди – нестача грошей у «Газпрому», потреби Європи в «піковому» газі, що зростають, протиріччя нових проектів принципам Третього енергопакету.

Ризик перекриття газової труби Росією вищий, ніж несанкціонований відбір Україною – експертРизик зниження або повного припинення поставок природного газу до країн Європи з боку Росії вищий, аніж можливий несанкціонований відбір палива з української системи ГТС.

«При цьому я не маю жодного сумніву в здатності «Газпрому» побудувати «Північний потік-2» незалежно від наявності нових потужностей у Німеччині. Олексій Міллер нещодавно доповів про повну готовність тупикового проекту «Південний коридор» вартістю понад 15 мільярдів доларів», – додав Корчемкін.

Нагадаємо, що на відміну від «Північного потоку», ГТС України здатна задовольнити як сезонне, так і короткострокове підвищення попиту на російський газ.

Проте за десять років «Газпром» вдвічі скоротив поставки газу в напрямку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: