Експерт розповів, що заважає домовитися про постачання газу з Росії

Читать на русском
Відсутність змін у чинному контракті, які українська сторона хоче зафіксувати в додатковій угоді, може підвищити ризики в Стокгольмському арбітражі для України.

Україна не відновить закупівлі природного газу в Росії без додаткової угоди, в якій буде скасований принцип take-or-pay, а також врегулювання поставок ресурсу на окуповані території Донбасу.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на gazeta.ru.

«По-перше, якщо не буде скасований принцип take-or-pay, це послабить позиції української сторони в суді. Київ захоче купити 1,5-4 мільярдів кубометрів газу, але за контрактом від 2009 року річні обсяги закупівель мають бути набагато більшими», – говорить співголова українського Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

За чинним контрактом Україна в рамках take-or-pay має сплачувати не менш ніж 80% від 52 млрд куб. м на рік. Відзначимо, що в поточному році «Нафтогаз» російське паливо взагалі не закуповував. Отже, якщо «Нафтогаз» закупить ресурс без додаткової угоди, то фактично визнає, що порушує чинний контракт.

Україна і Польща домовилися про правила з'єднання ГТС двох країнУкраїнський і польський оператори газотранспортних систем ПАТ «Укртрансгаз» і GAZ-SYSTEM S.A. підписали Угоду про правила взаємодії, якими будуть регулюватися проектні та будівельні роботи зі з'єднанню транспортних систем двох країн.

Другий ризик пов'язаний якраз із поставками на Донбас. За словами Марунича, якщо ці питання не будуть окремо обговорені, «Газпром» може зарахувати передоплату за нові поставки в рахунок боргу за «ДНР» та «ЛНР».

Як повідомлялося раніше, в п'ятницю, 9 грудня, відбулася тристороння зустріч у форматі Росія-Україна-Євросоюз, присвячена обговоренню можливих додаткових поставок російського газу в Україну. Зустріч була ініційована Єврокомісією, однак завершилася безрезультатно.

Нагадаємо, що різниця в даних «Газпрому» та «Укртрансгазу» дозволяє стверджувати, що в другій половині 2016 року Росія поставила на окупований Донбас мільярд кубометрів газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: