Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень тактичних перемог

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головні новини тижня, що минув, – важкі бої з терористами й окупантами в районі Світлодарської дуги. Українські війська там домоглися тактичного успіху, але ціною втрат. Також було звільнене селище в «сірій зоні». Тим часом держава націоналізувала найбільший банк країни, а народні депутати ухвалили Бюджет на 2017 рік.

Світлодарська дуга

З минулих вихідних і протягом всього цього тижня триває протистояння на так званій Світлодарській дузі – смузі між Світлодарськом та окупованим Дебальцевим. Українські війська – в основному, частини 54-ї бригади, а також добровольці ДУК ПС, відтіснили банди сепаратистів під керівництвом російських офіцерів, завдавши їм серйозної шкоди в живій силі, знищивши понад двадцять терористів, і зайнявши кілька висот. На жаль, у боях загинули й українські військовослужбовці: на момент написання тексту відомо, щонайменше, про дев'ятьох бійців.

Жебрівський повідомив, за що йдуть запеклі бої з терористами на Світлодарській дузіКерівник Донецької ОДА Павло Жебрівський розповів, за що йдуть бої з російськими найманцями на Світлодарській дузі.

Нагадаємо, згідно з Мінським угодами, вся територія на південь від Світлодарська по Дебальцеве включно повинна перебувати під українським контролем: росіяни й бойовики не зуміли виконати поставлене перед ними завдання, захопивши Дебальцеве до закінчення Мінських переговорів, однак зайняли його пізніше, після відходу українських сил. Таким чином, всупереч частій брехні бойовиків і російських медіа, жодні дії українських військ у тому районі не можуть вважатися порушенням умов Мінського перемир'я.

Ситуація на Світлодарській дузі, втім, ще буде залишатися напруженою. ЗСУ зайняли частину висот району, але іншу частину як і раніше контролюють бандити. Ця ситуація не влаштовує жодну зі сторін.

Тим часом звільнення одного із селищ «сірої зони», Новолуганського (поряд з раніше звільненими Водяним, Пищевиком та Павлополем), змушений був визнати і спікер терористів «ДНР» Едуард Басурін.

ПриватБанк уже не приват

Друга основна новина тижня – націоналізація ПриватБанку. У неї до останнього не вірив навіть менеджмент самого банку, але це сталося. Нацбанк аргументує необхідність цього кроку тим, що банк активно кредитував пов'язані з його ж власником структури, в результаті чого в капіталі системного й дуже важливого для країни банку виявилася «дірка» у 148 мільярдів гривень. Судячи з усього, з ключовим власником банку, екс-губернатором Дніпропетровської області Ігорем Коломойським, спочатку вдалося домовитися. Менеджмент банку теж спочатку не пішов на конфлікт. Однак 22 грудня всі змінилося: правління банку випустило статтю на інтернет-ресурсі «Українська правда», в якій звинуватило Нацбанк в упередженості та навмисних атаках на «Приват». Однак, на суворе переконання автора цих рядків, це був той випадок, коли краще було би просто промовчати: керівництво банку все ж не спростувало ключові звинувачення опонентів, тим самим, фактично, підтвердивши їхню правоту. Що до міжнародних організацій, то вони (зокрема, МВФ і ЄБРР) привітали таке рішення української влади.

Під час зміни власника в банку відбувалися затримки платежів. Однак до кінця тижня ситуація стабілізувалася.

Бюджет

Чи читають депутати Бюджет? Колонка Валентина ГладкихПолітолог Валентин Гладких розповів про особливості розгляду народними депутатами проекту Державного бюджету.

Дивовижне поруч: вряди-годи Держбюджет проголосували вчасно, 21 грудня. Його аналіз – справа окремого матеріалу, так що тут обмежимося базовим. Доходи передбачені в розмірі 721,4 млрд грн, витрати – 790,4 млрд грн, граничний дефіцит – 77,5 млрд грн. Зростання реального ВВП закладене на рівні 3%, зростання номінального ВВП – до 2,585 трлн грн, споживча інфляція до кінця року – на рівні 8,1%. Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць передбачається з 1 січня 2017 року встановити в розмірі 1544 грн, з 1 травня – 1624 грн, з 1 грудня – 1700 грн.

Мінімальна подвоєна

Окремого підзаголовка заслуговує підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень з 1 січня 2017 року. Цей крок повинні вітати бюджетники. А ось малі підприємці, навпаки, сприймуть його вороже – хоча б тому, що воно заважає традиційним схемам оптимізації податків і, чого вже гріха таїти, їх обходу.

Розпаси

Народні депутати виключили зі складу делегації України в ПАРЄ свою колегу Надію Савченко. Пов'язано це було з її частими реверансами на адресу терористів. Савченко, своєю чергою, анонсувала створення власної політичної платформи під назвою РУНА – адже, нагадаємо, з партії «Батьківщина» її виключили тижнем раніше.

Надія та мир: гібридна місія нардепа СавченкоДіяльність нардепа Надії Савченко не залишила байдужих ані серед пересічних українців, ані з боку усіх провідних політичних сил. Хто і для чого запускає в дію «план Савченко»?

А в ПАРЄ з подачі «Опозиційного блоку» вирушить інший депутат сумнівної проукраїнськості – олігарх, екс-регіонал, що перебуває в епіцентрі кримінального розслідування, – Вадим Новинський.

Загинув Геннадій Юр'єв

У середу, 21 грудня, в одному з сіл Тиврівського району Вінниччини з мисливської рушниці застрелився Геннадій Юр'єв – друг і колишній заступник Євгена Бакуліна, голови НАК «Нафтогаз України» в роки правління Віктора Януковича. Причому застрелився він прямо перед візитом слідчих Генпрокуратури – у всякому разі, за даними ГПУ, вони чули постріл. Юр'єв був фігурантом справи Олександра (екс-заступник голови «Нафтогазу») і Сергія (екс-нардеп від «Партії регіонів») Кацуб, підозрюваних у розтраті в особливо великих розмірах під час закупівлі плавучих вишок і проведенні сейсморозвідувальних робіт. Сума збитку в цій справі становить 1,948 млрд грн, а Олександр Кацуба зараз заарештований.

Провокація в Умані

І закінчимо на сумній ноті: цього тижня сталася провокація в Умані, відомій, серед іншого, як центр паломництва іудеїв-хасидів. Невідомі розлили червону фарбу в меморіальному комплексі цадика (святого) Нахмана, а також підкинули туди відрізану свинячу голову. Поліція веде розслідування події.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: