Власними силами Україна не вирішить питання Донбасу – експерт

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Такі заяви, скоріш за все означають, що в Мінській групі просто йде пікірування. У відповідь на якісь пропозиції РФ ідуть наші в зворотній бік.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, аналізуючи вимогу української сторони почати розведення сил у Дебальцевому за підсумками зустрічі Тристоронньої контактної групи.

«Мінський процес у тому вигляді, в якому він зараз є, ні до чого доброго не призведе. Якби його пункти вкласти до якогось документа й вибудувати логічну послідовність цих кроків, то ситуація була б іншою. Але все спеціально прописано так, щоб це було неможливо реалізувати», – вважає військовий експерт.

Україна може подавати будь-які пропозиції, але поки не буде сили, яка реально розведе сторони, відводити війська можна десятиліттями.

«Ми бачили вже близько трьох варіантів «дорожніх карт» і на початку кожної з них було прописано: це можливо за умови доброї волі Росії. На цьому все закінчується. Якщо доброї волі РФ не буде, то не буде й жодної «дорожньої карти», – констатував Сунгуровський.

Зрозуміло, підкреслив він, що власними силами Україна в цій ситуації не впорається: немає таких ресурсів, політичної ваги на міжнародній арені.

«Немає в нас можливості своїми силами врегулювати цей конфлікт. Ми можемо в ньому вистояти до певного моменту, поки не стане слабшим агресор. А слабшим він може стати лише в тому разі, якщо до нього будуть застосовуватися системно й постійно санкції», – пояснює фахівець.

Експерт: глухий кут щодо Донбасу РФ витримає, Україна – не фактПоліттехнолог оцінив переговорний процес щодо Донбасу й розповів, чи варто змінювати або розширювати формат переговорів.

При цьому, уточнив він, санкції мають бути не такими, як зараз.

«Від самого початку потрібні були дуже жорсткі санкції, а потім пом'якшення, якби РФ пішла на діалог, а не навпаки. Тому зараз санкції й не досягли своєї мети», – резюмував Микола Сунгуровський.

Як відомо, ще 21 вересня в Мінську була підписана рамкова угода Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів, яку РФ регулярно порушує.

Нагадаємо, нещодавно країни ЄС та США підтримали продовження санкцій проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: