Експерт: глухий кут щодо Донбасу РФ витримає, Україна – не факт

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Будапештський меморандум підписували в нас, а всі ядерні держави дали гарантії – Великобританія, РФ і США в першу чергу. Франція і Китай були при цьому спостерігачами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог Тарас Загородний, аналізуючи заяву Леоніда Кучми про недоцільність розширення переговорного формату в Мінську та участі в ньому США.

«США є головною державою, яка може давати будь-які зобов'язання та карати тих, хто ці зобов'язання порушив. В цій ситуації, якщо ми в глухому куті щодо «Мінська», логічно виходити зі США на якісь пропозиції та угоди», – аналізує Загородний.

Щодо «Мінська» Україна зайшла в глухий кут. РФ, хоча про це й не говорять, сильніша економічно й може витримати все це, але не факт, що витримаємо ми. Інвестиції не йдуть до нашої країни.

«Показовою була ситуація з ОПЗ. Ніхто не хоче заходити в геополітично нестабільну країну з великими грошима», – нагадав він.

«Фактично, жоден пункт Мінських угод не виконується. Конфлікт перейшов у мляву стадію, обстріли тривають, а наші воїни й далі гинуть. Тому ми маємо розуміти, що і як далі робимо. Тим більше, з огляду на перевибори у Франції, Німеччині, де невідомо, хто прийде й що говоритиме далі», – пояснює Загородний.

У цьому ключі, наголосив він, безумовно, нам потрібно шукати різні формати, в тому числі й зі США.

Як повідомлялося раніше, представник України в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма заявив про намір залишити переговорний процес.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко наполягає, що альтернативи Мінським домовленостям немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: