Експерт пояснив, якої помилки припустилась українська дипломатія в діалозі з РФ щодо Донбасу

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Безумовно, вибори в країнах ЄС можуть змінити «нормандську четвірку», але «нормандський формат» – це лише один із механізмів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Петро Олещук, аналізуючи заяву Павла Клімкіна про затягування переговорного процесу щодо Донбасу з боку РФ у розрахунку на зміну керівництва в ЄС.

«Безперечно, Росії зараз абсолютно невигідно проводити якісь реальні переговори щодо Донбасу. В Кремлі очікують, що все отримають і так, потрібно лише деякий час почекати. Щодо нашої сторони, то можна говорити, що ми дійсно відтерміновували імплементацію Мінських домовленостей з усіма відповідними наслідками», – розмірковує Олещук.

«З іншого боку, там й імплементувати поки нічого. Не було вирішення ключового питання – припинення бойових дій. Тому немає поки предмета для імплементації», – наголосив він.

Певний час у нас була політика «зачекаємо, поки санкції подіють і РФ буде більш готовою до продуктивної співпраці». Як показала практика, сподівання були помилковими.

«Якраз навпаки – РФ більш ефективно використала цей час, щоб змінити обставини, і тепер може претендувати на вигідніші позиції, ніж Україна», – підкреслив політолог.

Важко сказати, якою могла бути альтернатива, додав він, але нам однозначно потрібно було шукати можливі шляхи вирішення проблеми, а не просто чекати.

«Цей крок виявився повністю провальним. Це провина української дипломатії, керівництва та помилка зовнішньої політики», – резюмував Петро Олещук.

Як відомо, лідери країн ЄС мають намір продовжити санкції проти Росії.

Раніше в НАТО заявили, що безпекова ситуація на Донбасі залишається вкрай важкою, а обстріли не припиняються.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: