Насалик прокоментував звинувачення у відборі транзитного газу для потреб ЄС

Читать на русском
Звинувачення Газпрому э необґрунтованими, оскільки для України вирішення питання з Росією щодо зимового пакета не є принциповим, тому що Україна не має проблем із проходженням осінньо-зимового періоду.

Рішення Антимонопольного комітету України не матиме впливу на транзит російського газу до ЄС.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик після засідання уряду в середу, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Антимонопольний комітет є незалежним органом і на нього ніхто не може впливати. З іншого боку, забирати транзитний газ технічно не можна, тому очевидно, що АМКУ буде ухвалювати якісь інші рішення, тим більше, що це радше повноваження Виконавчої служби», – сказав міністр.

При цьому рішення АМКУ, то буде виконуватися, коли набуде чинності, однак є й інші способи його виконати, без того, щоб відбирати транзитний газ. Щодо транзиту природного газу, то Україна має міжнародні зобов'язання й має намір їх виконати.

Насалик додав, що звинувачення «Газпрому» є необґрунтованими, оскільки для України вирішення питання з Росією щодо «зимового пакета» не є принциповим, тому що Україна не має проблем із проходженням осінньо-зимового періоду.

Тристоронні газові переговори закінчилися безрезультатноБез додаткової угоди придбання російського газу за контрактом між Газпромом і Нафтогазом неможливо.

Сьогодні очільник «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що рішення київського суду щодо штрафу для компанії може бути спрямоване на примусове відбирання газу, призначеного для споживачів ЄС.

Вчора віце-президент Єврокомісії з енергетичного союзу Марош Шефчович дав усні гарантії міністру енергетики РФ Олександру Новаку про те, що Україна не вживатиме жодних заходів із реалізації штрафних санкцій проти «Газпрому» в розмірі $6,6 млрд за позовом Антимонопольного комітету України.

Нагадаємо, що Господарський суд Києва 5 грудня ухвалив рішення про примусове стягнення з ПАТ «Газпром» майже 172 млрд грн ($6,6 млрд).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: