Європа не хоче витрачати гроші на нові газопроводи з Росії

Читать на русском
Єврокомісія наполягає на збереженні транзиту газу через територію України, незважаючи на зусилля РФ просунути свої газопровідні проекти в обхід країн Центрально-Східної Європи.

Єврокомісія відстоює на переговорах із Росією ідею зберегти транзит газу через територію України, незважаючи на титанічні зусилля російської сторони просунути свої газопровідні проекти в обхід країн Центрально-Східної Європи.

Це слід розуміти із заяви міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова на прес-конференції в Белграді за підсумками переговорів з очільником МЗС Сербії, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на агентство 1prime.

На думку Лаврова, наразі енергетичний діалог між РФ та Євросоюзом «стає жертвою ідеологізованих і політизованих підходів, що спрямовані на те, щоб вигородити абсолютну нездатність українського керівництва виконати Мінські домовленості».

«Газпром» поставив на окупований Донбас мільярд кубометрів газу – експертДані «Газпрому» та «Укртрансгазу» показують різницю між обсягами поставок і транзиту в Україну за другу половину 2016 року приблизно в 1 млрд куб. м.

«Штучні вимоги про те, щоб за всяку ціну зберегти транзит через Україну після 2019 року, навіть ціною збитків для Росії й країн Євросоюзу, я вважаю, є найбільш кричущим прикладом. Але саме цю позицію зараз Єврокомісія із завзятістю, гідною кращого застосування, відстоює на переговорах із нами», – сказав міністр закордонних справ РФ.

Як повідомлялося раніше, угода ОПЕК про заморожування видобутку нафти стимулює зростання видобутку сланцевої нафти в США, в результаті чого на перенасичений американський ринок надійдуть додаткові обсяги попутного газу. Одним із можливих експортних напрямків із його збуту може виявитися Європа, де він вступить у конкуренцію з газом від «Газпрому».

Нагадаємо, що засновники «Північного потоку-2» відмовилися створювати спільне підприємство.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: