Зростання ціни нафти призведе до витіснення російського газу з Європи

Читать на русском
Одним з можливих експортних напрямків по збуту попутного газу з США може виявитися Європа, де він вступить в конкуренцію з газом від Газпрому.

Угода ОПЕК про замороженню видобутку нафти стимулює зростання видобутку сланцевої нафти в США, в результаті чого на перенасичений американський ринок надійде додатковий обсяг попутного газу. Одним з можливих експортних напрямків по його збуту може виявитися Європа, де він вступить в конкуренцію з газом від «Газпрому».

Про це на своїй сторінці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, передає «Слово і Діло».

«Ціни багатьох довгострокових контрактів на поставку ЗПГ (і контрактів Газпрому) прив'язані до нафти і будуть рости, так що американський скраплений газ стане більш конкурентоспроможним. Таким чином, американським компаніям доведеться збільшити експорт СПГ», – пише він.

США почали регулярні поставки газу в ЄвропуПерший танкер зі скрапленим природним газом був відправлений зі США в Європейський Союз у ніч із 21 на 22 квітня, тим самим відкривши конкуренцію трубопровідному газу з Росії та Норвегії.

У той же час експерт підкреслює, що нафтові ціни непередбачувані, тому невідомо, як все повернеться.

Нагадаємо, що 10 грудня країни ОПЕК і держави, що не входять в картель в ході переговорів у Відні домовилися скоротити видобуток нафти.

Це рішення може обернутися підвищенням ціни бензину в Україні на 2-3 грн за літр, прискорити інфляцію і скоротити реальні доходи громадян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: