Україна забезпечила 82% приросту експорту російського газу в Європу

Читать на русском

За десять з половиною місяців обсяг поставок газу в далеке зарубіжжя через Україну зріс на 12,2 млрд кубометрів, забезпечивши таким чином 82% приросту європейського експорту «Газпрому».

Про це на своїй сторінці в Livejournal пише директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, передає «Слово і Діло».

«Газпром» і «Нафтогаз» демонструють хороший приклад взаємовигідної співпраці – український транзит забезпечив російській компанії 82% приросту експорту газу в далеке зарубіжжя», – пише він.

Для того, щоб продати Україні газ за схемою реверсу, європейські компанії мають купити цей газ у «Газпрому». За період з 1 січня до 15 листопада 2016 року в ГТС України реверсом надійшло 7,2 млрд кубометрів.

«Якби не було реверсу, Україні довелося б купити цей обсяг прямо в «Газпрому», а європейські країни, відповідно, імпортували б на 7,2 мільярда кубометрів менше. Реверсні поставки мають хороший потенціал зростання, що позитивно позначиться на експортній статистиці «Газпрому», – підкреслив Корчемкін.

Засновники «Північного потоку 2» відмовилися створювати спільне підприємство«Газпром», Engie, OMV, Shell, Uniper і Wintershall прийняли рішення спільно відкликати повідомлення про злиття, подану ними в польський антимонопольний орган UOKiK.

Також «Газпром» знизив на 5% поставки найефективнішим експортним маршрутом – газопроводом Ямал-Європа через Білорусь і Польщу, який конкурує з «Північним потоком».

Нагадаємо, що обсяг транзиту російського газу вийшов на довоєнний рівень.

Як повідомлялося раніше, Росія збільшила транзит газу через газотранспортну систему України на 20% через ремонт трубопроводу «Північний потік».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: