У Харківському політехнічному університеті винайшли «тихий» міномет

Читать на русском
У Харківському політехнічному університеті розробили газодетонаційний міномет, який стріляє тихіше, ніж його артилерійський аналог.

На полігоні в Харківській області випробували розробку Харківського політехнічного університету – газодетонаційний міномет, який не має аналогів у світі, оскільки стріляє тихіше, ніж його артилерійський аналог.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «5 канал».

За допомогою нового пристрою міна потрапляє в ціль без використання порохового заряду. Замість цього застосовують технологію суміші кисню й газу. Новинку випробували на полігоні в Харківській області. Дальність польоту снаряда становить від 10 метрів до 1,5 кілометра.

«Порохові заряди старішають, втрачають свої балістичні характеристики. Газодетонаційний снаряд створюється безпосередньо перед пострілом, він стабільний», – розповідає начальник кафедри хімії факультету військової підготовки НТУ ХПІ Олександр Сакун.

Це, за його словами, дає можливість змінювати дальність пострілу без зміни кута підвищення міномета.

«Може противник десь сховатися за якимись спорудами. І тут у нас немає засобів, в цьому випадку ми міномет застосовуємо в такий спосіб: це буде стрілянина напівпрямою наводкою, тобто ми за допомогою танкового прицілу вимірюємо дальність, датчики, які є на машині, вимірюють поточний кут міномета щодо земної поверхні, автоматично комп'ютер розраховує потужність пострілу й на цю дальність робиться постріл – таких функцій немає ні в кого», – підкреслив начальник кафедри бронетанкового озброєння та військової техніки факультету військової підготовки НТУ ХПІ Костянтин Коритченко.

У Харкові винайшли унікальний танковий міномет і кулемет – відеоУ Харкові винайшли газодетонаційний міномет і кулемет, при стрільбі з яких не використовується пороховий заряд.

Пристрій поки експериментальний, проте харківські вчені сподіваються, що військові оцінять його бойові можливості.

Нагадаємо, що конструкторське бюро «Артилерійське озброєння», що входить до складу ДК «Укроборонпром», успішно виконало випробування заключної в 2016 році партії мінометів калібру 82 мм КБА-48М1.

Раніше повідомлялося, що держпідприємство НТК «Завод точної механіки», яке входить до складу ДК «Укроборонпром», поставило останню партію гармат до військових частин Міністерства оборони України в рамках державного оборонного замовлення 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: