Саміт ОБСЄ в Гамбурзі та рішення щодо України: очікування експертів

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Вадим Гречаніновпрезидент Атлантичної Ради України

Саміт ОБСЄ – це важливий дипломатичний захід, але тішити себе ілюзіями щодо вирішення українських проблем не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, аналізуючи перспективи України на щорічному саміті ОБСЕ.

«Такі конференції можуть бути корисними лише для спілкування та комунікації, але для реальному вирішенню проблем вони не сприяють. Важливою є позиція національних урядів, але зараз усі чекатимуть, якою буде позиція американців, і відштовхуватися будуть від США», – підкреслив експерт.

Менше з тим, зауважив політолог, важливими для нас є заяви Штайнмаєра щодо агресії РФ на Донбасі.

«Штайнмаєр, скоріш за все, буде президентом. Його позиція збігається з позицією Меркель, і зараз це свідчить про те, що Німеччина якраз не ховатиме голову в пісок», – додав він.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров також вважає, що не варто сподіватися на ОБСЄ.

«Якісь рішення можуть бути, але, по суті, міжнародні організації – це не дієва форма й вони не можуть вирішити конфліктів. Не варто сподіватися на ОБСЄ та на їхні зустрічі. Це не суб'єктний орган», – зауважив аналітик.

Військовий експерт Вадим Гречанінов також висловив сумнів із приводу ролі ОБСЄ в українському питанні.

«Звісно, потрібно, щоб ОБСЄ сприяло встановленню миру, але враховуючи те, що й в ОБСЄ цілком можлива корупція, тобто теоретично на місцях ОБСЄ також може зловживати, брати хабарі, то є питання навіть до об'єктивності виконання функції спостерігачів», – підкреслив він.

Як відомо, в українському МЗС наполягають на посиленні місії ОБСЄ в Криму та на Донбасі.

Нагадаємо, 8-9 грудня в Гамбурзі проходить щорічний саміт ОБСЄ, в якому беруть участь міністри закордонних справ країн-членів Організації. На порядку денному – питання сирійської кризи, України, тероризму та мігрантів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: