Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень утікачів та емігрантів

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Так уже вийшло, що головними ньюзмейкерами цього тижня стали люди, які втекли з України, і люди, які приїхали до неї. З одного боку – Олександр Онищенко та Віктор Янукович ділилися одкровеннями з російської території. З іншого – Міхеіл Саакашвілі погрожував владі з київських вулиць, а Савік Шустер скаржився на брак грошей, натякаючи, що це, в принципі, можна виправити. Тим часом у ЛНР ловили блогерів за проукраїнську позицію, одночасно скаржачись на готовність злої влади України відключити їм світло й воду.

Мітинг Саакашвілі

У попередню неділю, 27 листопада, Міхеіл Саакашвілі провів у Києві, біля пам'ятника В'ячеславу Чорноволу перший мітинг свого «Руху нових сил». Подію відвідало кілька тисяч людей. Правда дехто, чомусь, під прапорами руху 5.10, хоча Саакашвілі начебто не анонсував об'єднання з ними, а його колега Давид Сакварелідзе серед потенційних партнерів нового руху назвав у першу чергу партії «ДемАльянс» і «Самопоміч». На мітингу Саакашвілі обіцяв перемогти корупцію та створити не просто нову політичну партію, а новий політичний клас.

Нове «Укриття»

Ростовський гамбіт: яку небезпеку приховує публічний допит Віктора Януковича?Допит Віктора Януковича викликає більше запитань, ніж дає відповідей. Перші з них: чим і кому можуть бути вигідні публічні заяви колишнього президента-втікача?

А тим часом над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС звели нове укриття. Цими вихідними його здали в експлуатацію. Арка нового саркофага – найбільша у світі рухома споруда. Як не дивно для подібного об'єкта, виглядає вона досить симпатично. На будівництві працювало 10 тисяч людей. Запланований термін служби – 100 років.

Допит Януковича

28 жовтня Віктор Янукович все-таки виступив у Святошинському районному суді Києва. На жаль, лише за допомогою відеозв'язку з Ростова. Описувати цю подію – справа нелегка: начебто йговорив довго, але що сказати хотів? На самому початку присутній генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив Януковичу підозру у зраді й посібництві спробам Російської Федерації змінити кордони України. Із цікавого у спічі Януковича: оголосив про те, що розгін студентів на Майдані був провокацією проти нього й він підозрює в його організації екс-главу АП Сергія Льовочкіна, стверджує, що не знає, хто стріляв по мітингувальниках на Інститутській, але вважає, що це опозиція з іноземної снайперської зброї, звинувачує у всьому абстрактних «радикалів».

Одкровення Онищенка

Нардеп-утікач Олександр Онищенко, обвинувачений у махінаціях із коштами держпідприємства «Укргазвидобування», на тижні давав безліч інтерв'ю – і «Громадському телебаченню», і телеканалу «Росія-1», і британському The Independent. Його нападам відвертості передувала заява СБУ про те, що нардеп має російське громадянство та працює на Кремль. Онищенко ж розповідає, що володіє величезним масивом компромату на чинного Президента України Петра Порошенка, оскільки відтоді, як купив депутатський мандат за 6 мільйонів доларів, допомагав Президенту з чорним піаром проти прем'єра Арсенія Яценюка, а також зі скуповуванням голосів у Верховній Раді за потрібні тому проекти. А сам, тим часом, тримав увімкненим диктофон у годиннику. Втім, записи Онищенко не демонструє, стверджуючи, що передав їх американським спецслужбам.

Савік Шустер втрачає канал

Телеканал Шустера припиняє роботу з 1 січняТелеканал Савіка Шустера 3S.tv припиняє свою діяльність з 1 січня 2017 року. Причиною називають брак коштів на розвиток.

Канал Савіка Шустера 3s.tv оголосив про те, що готується закритися з 1 січня. Причина банальна – немає коштів. Втім, паралельно керівництво телеканалу заявило, що якщо до закінчення терміну знайдеться інвестор – вони з радістю продовжать роботу. Слід зауважити, що навіть у разі припинення роботи телеканалу вихід передачі «Шустер Live» може бути продовжений із трансляцією на інших майданчиках.

Ракетні навчання

1-2 грудня Україна проводила в Херсонській області ракетні навчання. Випробовувалися нові комплекси, здатні вражати наземні і повітряні цілі. Всього було проведено 16 пусків, і, судячи з повідомлень РНБОУ, загальний результат більш ніж успішний. Під час проведення пусків окупаційна армія РФ у Криму була приведена в підвищену готовність. На випадок необхідності перехоплення українських ракет поближче до зони стрільб перекинули С-300, а дипломатичними каналами зажадали змінити зону проведення навчань. Однак обійшлося без інцидентів.

Хроніки окупації

Випробовування нервів: основні висновки ракетних навчань біля КримуРакетні навчання українських ЗС поблизу Криму спричинили різку реакцію з боку Кремля з погрозами вдатися до силових дій. Та попри це, навчання тривають. В чому мета протистояння кожної зі сторін?

На жаль, терористи продовжують не тільки обстріли українських позицій, але й «полювання на відьом» на зайнятій ними території. Так, в окупованому Луганську ними був затриманий Едуард Неделяєв, відомий у Twitter як Edward Ned. Його звинуватили в наявності в будинку грошей («великих сум грошових коштів, які, за версією слідства, призначалися для ведення екстремістської агітації в мережі») і смартфона («радіодеталі, обладнання та виробів, які можна застосувати для стеження й негласного отримання інформації»), а також у поширенні екстремістських матеріалів, зв'язках із СБУ і батальйоном «Айдар». Простіше кажучи, людина, ведучи блог у соцмережі, не приховувала проукраїнську позицію.

При цьому терористи дуже ображаються, коли українська сторона, наприклад, відключає їм воду. Навіть нехтуючи тим фактом, що вони за неї не платять. З 1 грудня після багатомісячної несплати (загальний борг – понад 230 млн грн) припинено подачу води в Луганськ із Петровського водозабору. Скоро буде відключене і світло: до 20 грудня Україна повинна створити обвідну лінію із Щастинської ТЕС і зможе із чистим сумлінням відключити подачу електроенергії на Луганськ, не побоюючись знеструмити сусідні поселення, звільнені українською армією. А то енергії, за словами директора Луганського енергетичного об'єднання Володимира Грицая, мешканці окупованої території спалюють на 300 млн грн щомісяця, а не платять ні копійки.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: