Випробовування нервів: основні висновки ракетних навчань біля Криму

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Чергове напруження у відносинах між Україною та Росією спричинили ракетні навчання українських Збройних сил у Херсонській області – неподалік від адміністративного кордону з анексованим Кримом. Напередодні навчань, які мають тривати 1 та 2 грудня, в Міністерстві оборони РФ офіційно повідомили військового аташе в складі посольства України в РФ про неприпустимість таких дій з боку українських військових та попередили, що «в разі виявлення ракет, які стартували в зазначеному районі, вони будуть знищуватися силами протиповітряної оборони Збройних сил РФ».

Традиційно всі рішучі заяви російського керівництва супроводжувалися спланованою масштабною істерією кремлівських ЗМІ. Градус ворожості підігрівається на тлі продовження протистоянь із російськими найманцями та бойовиками «ДНР/ЛНР» на Донбасі. Втім, цього разу українська сторона не стала йти на будь-які компроміси й таки розпочала заплановані навчання.

Уроки сміливості

Звісно, військові навчання ЗСУ були лише приводом для чергового брязкання зброєю саме з боку РФ. Про проведення навчань було відомо ще в листопаді, до того ж про жодні погрози з боку української сторони не йшлося. Натомість саме з боку російського керівництва пролунала низка заяв щодо ворожих намірів збивати українські ракети, які долітатимуть у повітряний простір анексованого Криму, а ще – погрози знищити українські ракетні установки.

Погрози Росії та військові навчання ЗСУ поблизу Криму: експерт розповів про паніку в КремліПоліттехнолог прокоментував реакцію керівництва Росії на планові навчання ЗСУ поблизу Криму.

Керівництво України не стало реагувати на провокативні заяви Кремля й запевнило, що навчання відбудуться за будь-яких обставин. Про це спочатку заявив секретар РНБО Олександр Турчинов. А вже в день навчань про їх успішне проведення повідомив і головнокомандувач – Президент Петро Порошенко.

«Повітряні стрільби відбуваються незалежно від будь-яких заяв, які робить Москва. Взагалі-то, єдина причина, яка зараз примушує нас проводити ці навчання, – необхідність бути постійно готовими до повномасштабного вторгнення з боку нашого агресивного сусіда», – заявив Президент України.

Щоправда, напередодні в Повітряних силах ЗСУ повідомили про зменшення меж небезпечної зони виконання ракетних пусків у північно-західній частині акваторії Чорного моря. Цей крок кремлівські ЗМІ розцінили як слабку позицію та перемогу Москви у «війні заяв».

Так, в офіційних заявах російських ЗМІ ракетні навчання українських ЗС називалися не інакше як «піар-хід, метою якого є створення нервозної обстановки». Але, попри це, ППО РФ, які розташовані в анексованому Криму, та всі кораблі Чорноморського флоту були переведені на посилений режим роботи.

В пастці інформаційних маневрів

Насправді, всі заяви про ескалацію з російського боку є нічим іншим, як створенням чергової сприятливої інформаційної картинки напередодні щорічного президентського звернення Володимира Путіна до росіян.

Питання миру на Донбасі починає вирішуватися лише після чергової ескалації – експертПолітолог підбив підсумки переговорів очільників МЗС у Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі та розповів, що може запустити процес.

Російська влада намагається знову переконати своїх співгромадян і світову спільноту в непорушності своїх позицій. Ще раз укріпити впевненість у власних діях ніколи не завадить, особливо якщо згадати про низку негативних сигналів щодо вирішення ситуації в Сирії, відсутність прогресу із «українським питанням» на Донбасі та заяв лідерів ЄС про ймовірне продовження санкцій.

Крім того, в своїх інформаційних меседжах Кремль використовує класичну стратегію – довести світові некерованість процесів у внутрішній українській політиці та загалом неспроможність України як держави. Наприклад, в одній із публікацій на сайті російської телерадіокомпанії «Звезда» автори намагаються навести аналогію з навчаннями українських військ у 2001 році, коли над Чорним морем був збитий російський пасажирський літак Ту-154 авіакомпанії «Сибір», через що загинули 66 пасажирів (51 громадянин Ізраїлю та 15 громадян РФ). Мовляв, така ситуація може повторитися. Втім, російські ЗМІ блефують, адже задовго до 1-2 грудня українська сторона попередила всі міжнародні організації про проведення навчань. Тож проліт пасажирських літаків у цих повітряних межах був неможливим.

Точка кипіння

Скоріш за все, ракетні навчання з боку України не на жарт дратують керівництво Кремля. Річ у тім, що створення ефективної мережі протиповітряної оборони та розвиток ракетних військ – це реальний крок на упередження реальної загрози з боку РФ у разі повномасштабної війни. Адже, скоріш за все, для цього будуть використовуватися літаки та ракети, тоді як в РФ невпинно популяризували міф про те, що Україні нічим буде захищатися в такому разі.

Експерт пояснив, чому санкції проти РФ – напівзаходи, які не можуть приборкати ПутінаДиректор військових програм Центру Разумкова проаналізував та пояснив, чому санкції проти РФ не настільки ефективні, як могли би бути.

Така логіка опосередковано випливає з нещодавно оприлюдненої концепції зовнішньої політики Росії. В ній ідеться про загрози для безпеки РФ, які несе в собі розбудова системи ПРО. Ані слова не сказано про анексію Криму, тоді як конфлікт на Донбасі розглядається виключно як «внутрішньо український». В концепції також вказано, що «Російська Федерація зацікавлена в розвитку всього різноманіття політичних, економічних, культурних і духовних зв'язків з Україною на основі взаємоповаги, вибудовування партнерських відносин у разі дотримання своїх національних інтересів». Таким чином, слід очікувати подальших спроб дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в Україні шляхом використання різноманітних політичних та економічних важелів.

В такому разі вдалі ракетні навчання ЗСУ можна розглядати як серйозні кроки «дорослішання» позицій української влади. По-перше, проведенням навчань Україна довела, що сподівається лише на власну обороноздатність та зможе за себе постояти. По-друге, виявила ту саму «точку кипіння», яка не вкладається в офіційну позицію Кремля: Україна здатна проводити будь-які військові навчання на своїй території, не оглядаючись на будь-які істеричні заяви, посилюючи власну обороноздатність. Сильна позиція української сторони в ситуації з ракетними навчаннями – це й додатковий сигнал для Заходу, особливо для НАТО. Саме цього ефекту найбільше побоюються в Кремлі. Адже нагнітаючи градус медійної істерії довкола будь-яких військових навчань на українській території, російській владі в підсумку доведеться піти на конкретні кроки в разі посилення українських позицій. Якщо цього не робити, довго брязкати зброєю не вдасться: підтримка в суспільстві поступово згасатиме, а з нею й рейтинги чинного керівництва Росії.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: