Саакашвілі та його команда: чому йдуть і до чого готуються грузини-реформатори?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

На грузинських реформаторів в Україні покладали великі надії й основним плюсом називали те, що вони не мають корупційних зв'язків з українськими політиками та якихось бізнес- або політичних інтересів в Україні.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Місія неможлива. В чому причина стрімкого «грузинопаду»? спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Українська влада не бачила загрози в грузинських реформаторах хоча б тому, що іноземцям потрібно було б прожити на території України не менш ніж 5 років, щоб потрапити до парламенту. Через два роки ситуація змінилася. Низка відставок грузинів – Квіташвілі, Сакварелідзе, Саакашвілі, Деканоїдзе та інші. Всі вони пов'язували свої звільнення з політичним втручанням у роботу», – аналізує Радчук.

Перші непорозуміння та скандали почалися з ГПУ, нагадує експерт.

Відставка Саакашвілі: багато галасу й... нічогоПісля того, як Саакашвілі залишив посаду глави Одеської ОДА, стало абсолютно очевидно, що він тут же візьме курс на позачергові парламентські вибори і стане воювати за електорат, вважає журналіст Максим Кречетов.

«Звільнення Сакварелідзе з ГПУ викликала гостру реакцію Саакашвілі. Саме тоді стали говорити, що між пропрезидентською командою та грузинськими реформаторами є конфлікт, який завершився спробою Саакашвілі розпочати власний проект – «Рух за очищення», – зазначив експерт.

Застосувати свій грузинський досвід в українських реаліях намагалися і Згуладзе, і Квіташвілі, який кілька разів хотів піти й наголошував, що влада чинить опір реформам, і Деканоїдзе, яка минулого тижня також відкрито заявила, що для того, щоб протистояти політичному впливу на кадрові призначення в Україні, однієї її волі недостатньо.

В підсумку, підкреслив Радчук, перерахувати тих представників грузинської команди, які залишилися в нинішній владі, можна на пальцях однієї руки.

«Безумовно, ключовим поворотом стала відставка самого Саакашвілі. Зараз АП шукає йому заміну та планує зіграти на контрастах: мовляв, галасливий Саакашвілі так і не зміг домогтися на своїй посаді всього того, що обіцяв», – додав експерт.

Фактор «грузунопаду» серед команди реформаторів можна пов'язати з нищівною поразкою політичної сили Саакшвілі на останніх парламентських виборах у Грузії.

Щодо самого Саакашвілі, то в Грузії на нього чекає арешт, про що нагадують місцеві правоохоронні органи, тому потрібно розуміти, що шляху назад у нього та його соратників просто немає.

«Саакашвілі та його соратники робитимуть ставку на подальші політичні перспективи в Україні. Тим більше, що зараз найбільш сприятливий період для отримання нової хвилі електоральної підтримки на тлі невдоволення населення роботою нинішньої влади», – пояснює Радчук.

Експерт припустив, що майбутню політсилу Саакашвілі можуть підтримати ті, хто колись ставив на «Самопоміч», але розчарувався. Також є шанси залучити електорат НФ і БПП.

«Саме тому політичну команду екс-губернатора Одеси і нинішня влада, і опозиція будуть розглядати як найнебезпечнішого гравця в гонитві за симпатіями українців», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Місія неможлива. В чому причина стрімкого «грузинопаду»?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: