Антиросійська резолюція ООН щодо Криму: значення для України та оцінка експертів

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Богдан Яременко

Резолюція Генасамблеї ООН – це важливий крок для України в питанні повернення Криму.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко, аналізуючи інформацію про те, що Генасамблея ООН ухвалила резолюцію, якою визнала РФ окупантом, а Крим – окупованою територією.

«Ухвалена резолюція фіксує певний стан речей, які відбулися, фіксує російську агресію, належність Криму Україні. Звичайно, для нас це важливий документ, оскільки це міжнародне рішення й до уваги його зобов'язані будуть взяти всі цивілізовані країни світу, в тому числі й у судових справах», – пояснив політолог.

Можливо, зауважив він, резолюція не стане визначальним фактором у судовій практиці, але в цій ситуації для нас більш важливим є аспект підтвердження фактично всім світом належності Криму Україні.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Голова правління ГО «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко також підкреслив, що з фантастичною в умовах воєнного часу затримкою – в понад 2,5 роки – українська дипломатія таки почала давати певні позитивні результати.

«Затвердження резолюції Генасамблеї ООН із прав людини, попередні висновки МКС, резолюції ПАРЄ, раніше – резолюції ЄП з приводу Криму, заява про невизнання легітимності виборів ув Криму, спроба (саме спроба, тому що заяви ще буде потрібно підкріпити реальними діями) зайняти позицію з приводу новообраного президента Молдови. Позитивними були також попередні результати розслідувань теракту з малайзійським «Боїнгом». Зрушення є», – аналізує Яременко.

При цьому він відзначив, що важливим є момент затримки такого рішення.

«Чому важлива тема затримки? Ситуація в світі настільки динамічна, що вже за 3-4 місяці всі останні зрушення та досягнення можуть виявитися мало кому потрібними. Але, звичайно, це не має в Україні нікого зупиняти», – додав Яременко.

Що дає резолюція? Тепер, коли якийсь Лавров нахабно вишкірюватиметься із запитанням: «А де ваші докази?», ми показуватимемо її».

«Звичайно, навіть у цій ситуації російська пропаганда вигадає щось на кшталт «проти цього папірця виступило більше країн, ніж за нього». Але тепер ми можемо заявити у відповідь: а покажіть нам хоч якийсь документ хоч якоїсь організації, а ще краще – ООН, де стверджувалося б щось протилежне тому, що Росія – окупант і агресор? Такого документу немає. Факт встановлено й задокументовано», – пояснив експерт.

«Але чому це не повертає території, запитайте в тих, хто розповідав, що лише переговорами вирішуються наші конфлікти з РФ», – резюмував Яременко.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що ухвалення в Генасамблеї ООН резолюції щодо Криму – це справжня перемога справедливості.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Путін затвердив вихід Росії з угоди про Міжнародний кримінальний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: