Жити по-новому, або Чому переможе Путін

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Ви шоковані деклараціями чиновників або тим, що заступником міністра внутрішніх справ країни із порушенням процедур та з неправдивою анкетою стала молоденька порнозірка-невдаха? Отже ви «агент Путіна» і виконуєте його завдання з дестабілізації ситуації в Україні. Ось таку за змістом заяву зробила Служба безпеки України. А лише якихось 3 роки тому на зустрічі з сенатором-республіканцем Джоном Маккейном тодішній президент України Віктор Янукович сказав, що учасники протесту на Майдані – це екстремісти та порушники спокою. Тобто навіть «темники» попередньої влади сьогодні активно використовуються, а не тільки методи «управління країною». Про ефективність цього «управління» нескладно судити за багатомільйонними деклараціям чиновників/політиків, а також за вкрай спорожнілими кишенями громадян.

Головними «негідниками» призначені вкладники збанкрутілих банків, які вимагають у держави повернути вклади. От уже дійсно агентура Путіна! Ні щоб тримати гроші в готівці під матрацом, як роблять наші правителі від найдрібніших чинуш до керівників Нацбанку та міністрів! Так вони взяли й понесли їх до банків – економіку, бачте, підтримати! А може це просто жадібні люди, які відкривали депозити у ницій жадобі наживи у вигляді відсотків? Народ у нас повинен за власний кошт армію утримувати під час війни, а не про наживу думати. Про неї й так є кому думати – цілій армії «слуг народних».

Найнадійніші банки – дволітрові

Квадрокоптер і Україна. Колонка Романа СкрипінаЖурналіст Роман Скрипін у своїй колонці для «Слова і Діла» описав своє бачення того, чому Україна досі неприваблива для іноземців.

Отож, де досить кмітливі українські можновладці зберігають «свої» гроші (у розмірі неотриманого траншу МВФ)? У банках. Дволітрових, як суддя Чаус. Ну хто ж винен у тому, що за два з половиною роки «раптово» на очах у здивованої Валерії Гонтаревої (глави НБУ) лопнули більше 80 (!!!) банків? І кому яке діло, що гроші вкладників із цих банків перед падінням активно виводилися в офшори під носом у регулятора – НБУ ж бо лише один, а банків багато, тож за всіма не встежиш. Ось лише днями Президент зустрічався із вкладниками банку «Михайлівський», історія якого є чи не найбільшою банківською аферою за останні роки й повинна була коштувати керівництву НБУ не тільки посад, а й свободи. А нічого, минулося.

І зараз на ТБ активно рекламується черговий банк, до якого має стосунок керівництво НБУ та який пропонує фантастичні відсотки за депозитами! Цікаво, в АП вже запланували зустріч ошуканих (у недалекому майбутньому) вкладників вже й цього банку на букву «П» із Президентом? У нього ж щільний графік, потрібно все заздалегідь планувати, а падіння «П» вже не за горами. І ми побачимо черговий спектакль у виконанні жінки, взутої в уггі, яка буде витріщати очі і розводити руками, мовляв, ну хто ж знав і хто б міг подумати?

«Шатун»

Отже, хто протестує проти пограбування їх банками за потурання держави – той за Путіна. А якщо це грізне звинувачення з боку СБУ не подіє на несвідомих громадян, то для них страшилка: організатори акцій нібито запланували загибель деяких учасників – для більшої дестабілізації. Як це буває, ми всі занадто добре пам'ятаємо за зовсім недавньою історією... В СБУ кажуть, що почнуться виступи громадян буквально завтра, 15 листопада, а контрольною є дата 24 листопада – коли буде саміт ЄС, на якому Україні начебто повинні були б надати безвізовий режим із Євросоюзом. Виходить, що не нададуть, якщо до цього саміту в нас так готуються? Водомети напоготові?

Листи Суркова: прихована суть чергового інформаційного витокуЯкі наслідки матимуть оприлюднені українськими хакерами дані з електронної скриньки приймальні екс-заступника керівника адміністрації президента Росії й радника Володимира Путіна Владислава Суркова?

Але хто ж тепер буде закликати вийти в теплих речах, із гарячим чаєм і хорошим настроєм на Євромайдан, якщо «глашатай революції» Мустафа Найєм є депутатом у президентській фракції? Чиїми вустами тепер Путін буде закликати нас на повстання проти ріднесенької влади? Наші чекісти посилаються на російський план дестабілізації під назвою «Шатун» – але це якась дуже російська назва, адже у нас зимовими вулицями не вештаються злі не поснулі ведмеді. А ось назвали б цей план словом «Мішун» або «Тимошун», і відразу б усе стало зрозуміло. Адже хто в нас ратує за дострокові вибори? Міхеіл Саакашвілі та Юлія Тимошенко (нібито саме вона нині вербує й направляє до Києва платних протестувальників). До речі, улюблене видання Мустафи – «Українська правда» – не обмежилося недавніми закликами до європейських інституцій з вимогою не надавати Україні безвізовий режим. Тепер це «патріотичне» видання веде пропаганду в дусі Кисельова, прямим текстом заявляючи, наприклад, що не потрібен нам ніякий Євросоюз хоча б тому, що... в нас, виявляється, безробіття нижче, ніж у Європі. Найєм не знав цього три роки тому?

«Шалун»

Саме так жартома назвали соцмережі гучний скандал у внутрішніх органах, натякаючи на дивне кадрове рішення міністра Авакова. Деякі органи (не стану всі перераховувати) новоспеченої заступниці міністра внутрішніх справ та її френда постали в усіх ракурсах перед обуреною пуританською (ха-ха!) публікою. Хто з цікавістю, а хто з огидою розглядав це все минулих вихідних. І якщо з органами все зрозуміло, то так і залишилося висіти в повітрі питання: як у 24-річної пані Дєєвої може бути стаж роботи 10 років і чому її призначення на посаду заступника міністра з євроінтеграції не було погоджене з профільним віце-прем'єром? Захисники цієї особи, називаючи її навіть «ангелом, принесеним у жертву черні», уникають відповідей на ці максимально прості питання. Тобто, якщо в МВС брутально порушуються настільки прості й максимально прозорі процедури, то що коїться у сферах діяльності міністерства, прихованих від очей громадськості? Словом, яка в нас євроінтеграція, такі й заступники міністрів.

Безвізовий режим у нас усе ніяк не почнеться, а безсовісний, боюся, ніколи не скінчиться. Хто голосніше за всіх обурюється корупцією у владі? Ті, хто самі сунуть «в лапу» лікарю, патрульному, майстру ЖЕКу, вчителю, працівнику паспортного столу і далі – вище по вертикалях. Хто ображений у своїх «пуританських» поглядах оголеними формами міністерської дівчулі? Ханжі. Але це не заперечує того факту, що призначати таку легковажну й не обтяжену необхідним досвідом особу було не можна. Хто обурюється з приводу «чорної» готівки у наших «слуг»? Багато з тих, хто спокійно роками отримує як мінімум частину грошей у конверті. А хто начебто любить всю Україну, але ненавидить кожного українця окремо? Мій сусіда зверху, наприклад. Він починає бити молотком або свердлити щось винятково після 23 годин та у вихідні. Коли ж я одного разу прийшов до нього з проханням пожаліти ближніх, то його аж тіпало від мудачизму й сумнівного щастя – настав його зоряний час аби сказати: «буду робити що хочу і коли хочу, пішли всі геть!». А взагалі-то він патріот.

«Путін в тобі і в мені!»

Експерт назвав найбільш реалістичний сценарій запуску безвізового режиму для українцівПолітолог-міжнародник розповів, коли українцям варто чекати надання безвізового режиму, та пояснив, що гальмує процес.

Путін перемагає за підсумками вчорашніх президентських виборів у Болгарії та Молдові. Спасибі «ефективній» зовнішній політиці української влади. Втім, вона ж є лише продовженням політики внутрішньої, а тут колективний путін переміг уже давно. Дозволю собі процитувати Христа: «Кожне царство, поділене супроти себе, запустіє, І кожне місто чи дім, поділені супроти себе, не втримаються». У найгірших класичних традиціях Київської Русі, на порозі неминучої загибелі ми несамовито гриземося між собою з будь-якого приводу, не розуміючи, що справжньою лінією поділу в українському суспільстві є принцип: крадій ти чи окрадений, а не якісь політичні погляди. Росія, яка вважає себе продовжувачкою традицій Візантії і навіть украла в тієї імперії герб у вигляді двоголового орла, добре пам'ятає її головний постулат: розділяй і володарюй. На прикладі України чітко видно, наскільки добре це виходить у Кремля. Нерозумно тішити себе тим, що сама ж Візантія в результаті й загинула від внутрішнього розбрату: процес цей тривав цілих 1100 років – ця імперія проіснувала найдовше в історії людства!

Я песиміст і, на жаль, не вірю в те, що у нас кардинально щось зміниться. Адже не змінюється вже кілька століть. Адже немає сенсу міняти тільки саму верхівку (скількох уже князів у давнину скидали й забивали до смерті кияни), а самим залишатися такими, як є. Нам тільки хочеться думати, що ми європейці, але спробуй такому «європейцеві» зробити зауваження за припарковану на газоні або тротуарі машину, за кинутий собі під ноги недопалок чи смачний плювок під ноги іншим. Спробуйте хоча б організувати чергування з прибирання у себе на поверсі (або, не дай Боже, спробуйте зібрати гроші на прибиральницю). Ми забиваємо цвях у труну нашої ефемерної мрії про Європу щоразу, коли думаємо: «а чому я повинен бути кращим за інших? Це нехай держава піклується про чистоту вулиць, про те, про се (і навіть про чистоту наших пахв у задушливій маршрутці?!)». На превеликий жаль, ми не здатні системно й буденно видавлювати із себе «совок» (а значить і Путіна), будувати Європу в своїх поглядах, у сім'ї, в колективі, в будинку. Максимум, на що ми здатні – виплеснути гнів, проявляючи неабияку відвагу на Майдані або бути героями на фронті. А значить, нас неважко розгойдати, чим скористається або наступний склад мародерів, або Путін. Але що дала би нам втеча чинного Президента хоч у Ростов-на-Дону «до друга», хоч на свою незадекларовану віллу в Іспанії? Прийде до влади замість колективного Путіна абсолютно конкретний Путін в особі того ж «Опоблоку». Ви думаєте, що ми за них не проголосуємо через окуповані Росією Крим та Донбас? Але ж молдавани, які мають уже кілька років безвізовий режим із ЄС та етнічних родичів – румун – у складі єдиної Європи прекрасно знають, хто окупував Придністров'я, проте голосують за московського ставленика. Вихід у нас єдиний, хоч і нереалістичний: змінити СЕБЕ, припинити давати та брати хабарі, паскудити в під'їзді, робити вигляд, що не помічаємо порушення своїх або чужих прав, голосувати за гречку й миритися з «малим злом». Історія дала нам і так забагато, подарувавши незалежність. Отже або ми побудуємо Європу в себе, або виявиться правий Путін, який ще 2008 року оголосив Україну «державою, що не відбулася».

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: